Actualitate

Cum funcționează panourile solare pentru apă caldă?

Transformarea energiei solare în energie termică care are loc în panourile solare vă permite să vă bucurați de apă caldă menajeră în casă pe tot parcursul anului. Dar v-ați întrebat vreodată cum funcționează unul dintre aceste sisteme? Mai jos vă explicăm componentele unei instalații solare termice și cum funcționează acestea.

 

Circuitele dintr-un sistem solar termic

 

Componentele unui sistem solar termic pot fi împărțite în trei grupe: circuitul primar sau de captare, circuitul secundar sau de transformare și circuitul de consum. Să vedem în detaliu de ce este responsabil fiecare dintre ele și, în general, cum funcționează un sistem solar de încălzire a apei.

 

Circuitul primar: Acest circuit este responsabil de colectarea energiei solare prin intermediul colectoarelor. Panourile solare apă caldă trebuie să fie instalate într-o zonă cu spațiu suficient, în care se primește o radiație solară adecvată. În acest fel, ele vor primi cantitatea optimă de radiații. Dacă plăcile sunt bine dimensionate și dacă înclinarea este corectă, acestea vor putea încălzi mult mai eficient lichidul din interiorul lor. Fluidul care circulă prin circuitul primar este capabil să atingă temperaturi foarte ridicate și să transporte foarte eficient această căldură, care este apoi transferată apei din rezervorul de stocare.

 

Circuitul secundar: În rezervorul de stocare, fluidul de transfer de căldură transferă energia termică către apă, care crește în temperatură. Această apă caldă este stocată în rezervor, care este izolat termic și este capabil să rețină căldura timp de mai multe ore. Acesta este motivul pentru care vă puteți bucura de apă la temperatura dorită chiar dacă soarele nu strălucește în momentul utilizării. Ocazional, atunci când lichidul nu a atins o temperatură suficient de ridicată, va fi nevoie de sprijinul unui sistem convențional. Acest lucru se poate întâmpla în zilele ploioase sau înnorate, când soarele nu strălucește la fel de puternic.

 

Circuitul de consum: În cele din urmă, circuitul de consum este cel care vă permite să vă bucurați de apă caldă oriunde în casă. Acesta este responsabil de aducerea apei calde din rezervor la robinetul din locuința dumneavoastră, acolo unde aveți nevoie de ea, prin conductele convenționale.

 

Tipuri de colectoare solare termice

 

Colectoarele sunt o parte fundamentală a instalației. Fără ele, ar fi imposibil să colectați energia solară pentru a o folosi. Acestea sunt partea cea mai vizibilă a sistemului și imaginea care vă vine probabil în minte atunci când vă gândiți la „valorificarea energiei solare”. În cele ce urmează, vom examina cele mai comune tipuri de colectoare.

 

Colectoare plate fără sticlă: acestea sunt cele de bază și cele mai economice tipuri de colector.

 

Sunt utilizate de obicei pentru a încălzi apa din bazine, deoarece nu produc suficientă energie pentru a acoperi nevoile unei gospodării. Tuburile colectorului, care sunt de culoare închisă pentru a reține mai bine căldura, sunt expuse și vizibile.

 

Colectoare din polipropilenă: sunt, de asemenea, o opțiune economică și utilizarea lor este similară cu cele anterioare, pentru a încălzi apa din bazinele interioare sau exterioare. Diferența constă în faptul că sunt din plastic și nu există tuburi vizibile.

 

Colectoare plate cu sticlă: acestea sunt cele mai comune colectoare solare din locuințe, deși nu sunt capabile să atingă temperaturi la fel de ridicate ca celelalte tipuri de colectoare. Ele reprezintă echilibrul perfect între un dispozitiv economic și un dispozitiv care își îndeplinește funcția. În interiorul plăcilor se află tuburi verticale, dar de data aceasta sunt protejate de o sticlă foarte rezistentă.

 

Colectoare cu tuburi sub vid: apa circulă în interiorul unor tuburi de sticlă sub vid și este încălzită de energia solară de-a lungul traseului său. Materialul și tehnologia folosită la fabricarea acestor panouri le face să fie costisitoare. În schimb, ele oferă o eficiență și o performanță mai mare, astfel că economiile pe factură sunt mai mari.

 

Vă recomandăm ca, atunci când alegeți tipul de panou solar apă caldă pe care trebuie să îl instalați în locuința dvs., să contactați un expert pentru consiliere. Nu este neobișnuit ca un utilizator să cumpere un panou solar apă caldă online crezând că este cea mai bună opțiune sau lăsându-se ghidat de preț. Însă, în momentul instalării, când un tehnician vine la domiciliu pentru a face calculele necesare pentru dimensionarea instalației, constată că celulele solare nu sunt cele potrivite, nu sunt suficiente sau sunt prea multe. În orice caz, ați face o investiție considerabilă practic “în orb”.

 

Nu vă asumați niciun risc și cereți sfatul unui profesionist înainte de a vă decide asupra tipului de panou solar apă caldă, a locului în care le veți instala și a dimensiunilor panourilor solare apă caldă. În acest fel, puteți fi siguri că cumpărați cu adevărat ceea ce aveți nevoie. În plus, același tehnician va putea realiza și instalarea panourilor solare termice, astfel încât să aveți nu doar echipamentul potrivit, ci și garanția că acesta a fost instalat de un specialist.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura