Flash

Pãltiniş, staţiunea situatã la cea mai mare altitudine din ţarã

paltinisStaţiunea turistică Păltiniş este situată pe versantul nord-estic al Munţilor Cindrel, la numai 32 km distanţă de municipiul Sibiu. Este cea mai veche staţiune, situată la cea mai mare altitudine (1.442 m) din România şi dispune de oferte de cazare în hoteluri sau vile şi mijloace de transport pe cablu.
Cea mai veche din ţară
Staţiunea Păltiniş a fost creată de Societatea Carpatina Ardeleană a Turiştilor -SKV (Siebenbürgischer Karpatenverein) în anul 1894, fiind cea mai veche staţiune montană din România. Datorită climatului montan, cu aerul ozonat, staţiunea Păltiniş este indicată pentru tratarea asteniilor, a bolii Basedow, hipertiroidie benignă, suprasolicitării fizice şi intelectuale, anemiilor secundare şi dereglărilor de creştere la copii, dereglărilor pleuropulmonare şi bolilor endocrine. Din nucleul iniţial de vile, în staţiune mai există Casa turiştilor (1894), Casa medicilor (1895), Sala Monaco (1898) şi încă o vilă, toate declarate monumente istorice.
Condiţii de schi excelente
Temperatura medie anuală este de +4 grade Celsius (media lunii iulie este de 12 grade C, iar a lunii ianuarie de -6 grade C). Ploile sunt frecvente, dar de scurtă durată, iar stratul de zăpadă este prezent 120 zile pe an. Un fenomen meteorologic des întâlnit în staţiunea Păltiniş este inversiunea temperaturii. Condiţiile de schi sunt excelente, începând din decembrie şi până în aprilie. Pârtiile din staţiune sunt accesibile pentru toţi amatorii sporturilor de iarnă.
Locuri ce trebuie vizitate
Staţiunea Păltiniş este una dintre variantele preferate de mulţi turisti, pasionaţi ai sporturilor de iarnă sau a plimbărilor în aer liber, în a petrece un weekend în această locaţie, vizând printre altele de la Rezervaţia Iezerele Cindrelului, până la faimoasele lacuri glaciare. Odată ajunşi la Păltiniş, turiştii pot schia în sezonul de iarnă, iar primăvara, vara şi toamnă pot să exploreze traseele împădurite din apropiere pe rutele destinate special sau să admire priveliştea naturală deosebită a zonei. Se mai pot efectua drumeţii la Poiana Onceşti, Vf. Onceşti, Stâna Găujoara şi Poiana Lupilor.
Dacă tot aţi ajuns la Păltiniş, trebuie neapărat să vizitaţi  Casa memorială Constantin Noica, poet, scriitor, eseist şi publicist, ce a lăsat o moştenire culturală deosebită, valorificată de mulţi scriitori care i-a urmat.
Un alt important obiectiv turistic în Păltiniş este Schitul, o biserică de lemn ridicată în deceniul trei al secolului XX, unde se află mormântul filozofului român Constantin Noica. Lăcaşul de cult a fost ctitorit de mitropolitul Nicolae Bălan şi are hramul „Schimbarea la Faţă a Domnului“. El  beneficiază de o catapeteasmă realizată între 1944-1945 de Constantin Vasile, în stil neobizantin. Fresca este opera lui Ovidiu Preotescu. Dintre obiectele de valoare păstrate în biserică se numară icoana Sf. Paraschiva, datată 1904.
Cum se ajunge la Păltiniş
Staţiunea Păltiniş se afla situată la 32 km de Sibiu şi este legată de oraş printr-o şosea modernă care străbate un peisaj deosebit. Cei care merg la Sibiu cu trenul au asigurată zilnic legătura cu Păltiniş cu mijloace de transport în comun (autobuze şi microbuze) pe traseul 22, care porneşte din Gara principală a municipiului şi are ca staţie terminus staţiunea din Munţii Cindrel.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura