ActualitateFlash

Am scăpat ca prin urechile acului! Nu îţi mai ia carnetul de conducere dacă refuzi testarea antidrog

În urma discuțiilor la nivel guvernamen­tal, s-a găsit o soluție de compromis privind OUG 84/2024, act normativ care a introdus o „retragere” a dreptului de a con­duce pentru șoferii care refuză tes­tarea cu aparatul alcooltest/drogtest, până la sosirea rezultatelor analizelor efectuate prin prelevarea probelor de sânge.

Refuză testarea
Potrivit unor surse guvernamentale, deși inițial se punea problema suspendării tem­porare a prevederilor legale criticate, soluția găsită este cea a returnării permiselor de conducere după 72 de ore. Astfel, labora­toarele de medicină legală vor avea la dis­poziție trei zile pentru a furniza rezultatele analizelor. Dacă în acest interval nu vor fi furnizate rezultatele, șoferii care au refuzat testarea cu aparat vor avea din nou dreptul să conducă (cel puțin până la sosirea unui eventual rezultat pozitiv al analizelor de sânge).

Îngrijorările exprimate în petiția Declic
O petiție inițiată de site-ul Declic și sem­nată de zeci de mii de oameni susține că noile măsuri afectează negativ șoferii, deoarece testele rapide antidrog sunt im­pre­cise, unul din două rezultate pozitive fiind fals pozitive. În cazul în care șoferii solicită teste de sânge la INML (Institutul Național de Medicină Legală), aceștia riscă să rămână fără permis de conducere „până la un an”. Petiția mai subliniază și faptul că această ordonanță afectează și bicicliștii și utilizatorii de trotinete electrice, care, dacă refuză testul rapid antidrog, sunt amendați cu minimum 990 de lei. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura