Actualitate

Canalul Corint arată impresionant – 6 km săpați în piatră pentru a uni două mări. Află-i povestea!

Canalul Corint a fost construit la finalul secolului XIX, delimitează Peloponezul de restul teritoriului grecesc și face legătura între Marea Ionică și Marea Egee. Are o lungime de peste 6.000 de metri și duce la o scurtare a drumului vaselor cu 400 de km (asta dacă-l pot traversa, fiind suficient de suple), scrie cunoastelumea.ro.

Teren deosebit de dificil
Canalul Corint a fost finalizat în anul 1893, iar construcția sa a durat 12 ani. Proiectul realizării sale da­tează dintr-o epocă situată cu mult înaintea erei noastre, din secolul VII, pe vremea tiranului Periander. Dar grecii acelor vremuri nu s-au încumetat la o asemenea lucrare, conștienți fiind că puterile lor ar fi fost depășite în confruntarea cu te­renul deosebit de dificil. Demetrius I, diadoh macedonean, a plănuit, la rândul său, să realizeze canalul, dar în urma unor calcule a apărut ideea, evident eronată, că materializarea proiectului ar fi dus la cumplite revărsări de ape. Următorul care a avut intenții de realizare a canalului a fost Iulius Caesar…

Inspirați de egipteni
În vremea împăratului Nero chiar au început lucrările. Însuși împă­ra­tul a efectuat primele lovituri de sapă (una confecționată din argint, se spune). Atunci s-au săpat șanțuri late, la ambele extremități ale vii­torului canal și au fost realizate pu­țuri, pentru a se stabili ce fel de roci urmau a fi dislocate. Sfârșitul vieții împăratului Nero a determinat în­cetarea lucrărilor; dar actualul canal se află exact pe ampla­sa­men­tul stabilit atunci, în secolul I e.n. Grecii s-au ambiționat să reali­ze­ze canalul Corint după ce a fost dat în exploatare canalul Suez (egip­tenii au fost, și cu alte ocazii, o sur­să de inspirație pentru ei). Urma ca lucrarea de excavare a pă­mân­tului să fie realizată de către o în­tre­prindere din Franța, dar dificultățile antreprenorului au dus la stoparea activității. Părea că lucrările la canal nu vor mai fi isprăvite. În cele din urmă, complexa lucrare a fost pre­luată de către o firmă băștinașă și, sub coordonarea a doi arhitecți ma­ghiari care participaseră an­te­rior la proiectul canalului Panama, canalul Corint a fost terminat. Este o realizare tehnică de excepție a acelor vremuri. Aspectul său fra­pează prin îngustime. Lățimea re­dusă, de doar 21-25 de metri și adâncimea nu prea mare, de 8 metri, fac imposibilă traversarea sa de către vasele de mare tonaj. Din punct de vedere turistic, Canalul Corint rămâne însă un punct de tranzit și un punct de atracție im­por­tant, prin aspectul său neo­biș­nuit!

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura