ActualitateFlash

Ce pensie are fostul Luceafăr al Huilei. De ce este nemulțumit Miron Cozma

Miron Cozma (foto) e fostul lider al minerilor din Valea Jiului, cel care i-a con­dus pe aceștia la București la mineriada din 13-15 iunie 1990. Pentru faptele sale a petrecut peste 10 ani în închisoare. În ultimii ani au apărut numeroase nemul­țumiri în spațiul public, legate de pensia pe care o primește „Luceafărul huilei” de la statul român.

„ANAF-ul îmi reține jumătate”
Fostul lider al minerilor susține că nu toți banii din fluturașul de pensie ajung în bu­zunarul lui. „Trăiesc din respectul oamenilor. 20 de ani, 3 luni și 18 zile am lucrat în sub­teran 100 la sută. Am 17 ani lucrați la su­pra­față și 11 ani de închisoare’, a spus pen­sionarul în vârstă de 66 de ani. „În trecut câș­tigam 4.800 lei, după recalculare, 7.000 lei, după ce am fost la Casa Națională de Pensii. ANAF-ul îmi reține jumătate din pensie. Deci eu încasez 3.500 lei, bani în mână”, a mai spus Miron Cozma într-un in­terviu recent.
„Pentru mine, e o mare realizare, și pentru mineri. Faptul că ani de zile Miron Cozma și minerii și-au atras oprobriul public și nimeni nu a făcut nimic, guverne și președinți de țară nu au făcut altceva decât să ii exo­nereze pe Ion Iliescu și pe toți ceilalți, iată ca Curtea Europeană de la Strasbourg a decis acceptarea mea ca victima în dosar”, de­clara, în 2015, Miron Cozma.
În 2015, Miron Cozma a măr­turisit că primește o pensie, ca victimă a Mineriadelor, în va­loare de 1.489 de lei. Până în prezent, Miron Cozma are la activ mai multe con­dam­nări, o grațiere, o re­vo­care a acesteia, patru în­car­cerări, trei pu­neri în libertate și alte trei încercări de eliberare con­dițio­nată. Ime­diat după eli­be­rare, Miron Cozma a lo­cuit câ­teva zile în Vo­lun­tari, apoi s-a mu­tat la fiul său, la Timișoara.

Nu are casă
De profesie subin­gi­ner minier, fostul lider al minerilor are 68 de ani, 20 de ani lucrați în subteran, alți 17 ani la suprafață dar în zona minieră, 10 i-a petrecut în spatele gratiilor. Fostul lider al minerilor locuiește într-o locuință socială și a fost angajat pe funcția de specialist subinginer mecanic la com­pania publică de apă a localității din veci­nă­tatea Bucureștiului. „Nu am avut casă, ma­să, nimic. Apartamentul meu din Petroșani a rămas la fosta nevastă. Acum, o să do­ve­desc tuturor cine sunt. La ora asta însă, sunt cu costumul din 1998 pe mine, nu am casă, am stat ba la fostele mele iubite, la prietene. Am stat în Obor la o florăreasă care m-a ținut doi ani și trei luni fără să plătesc nimic”, i-a spus lui Denise Rifai fostul lider al mi­nerilor din Valea Jiului, Miron Cozma.
(A. Năstase)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura