Comunitate

Salvatorii minieri din Valea Jiului s-au întors de la concursul de profil, din Polonia

04 insemex Polonia 902Magdalena Şerban

În perioada 6-13 septembrie 2014, salvatorii minieri din Valea Jiului au participat la cea de-a IX-a ediţie a Concursului Internaţional de Salvare Minieră, care a avut loc la Katovice, în Polonia. Emoţiile sunt mari, deoarece a fost comunicată doar o parte a rezultatelor finale.

Două echipe din România
„Este o competiţie care se desfăşoară o dată la doi ani. În 2012 am participat pentru prima oară la un astfel de concurs, în Ucraina. Atunci, din cei 26 de competitori internaţionali ne-am clasat pe locul 18. Ediţia curentă a fost organizată în Polonia şi au concurat 21 de echipe din 14 state. De data aceasta, am plecat cu două echipe, una aparţinând Complexului Energetic Hunedoara (CEH) şi cealaltă Societăţii Naţionale de Închideri de Mine Valea Jiului (SNIMVJ), dealtfel fiind singurii reprezentanţi ai ţării noastre. Participarea s-a realizat sub egida Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă din România”, a declarat dr. ing. Artur Găman, directorul general al INCD Insemex Petroşani şi preşedintele Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă. Acesta a mai precizat că fiecare echipă a fost formată din câte şapte membri, care au efectuat un cantonament înainte de concurs, în afara pregătirii făcute la Insemex.

Rezultate în aşteptare
„Au fost două probe competiţionale: una de salvare minieră propriu-zisă şi una de acordare a primului ajutor, fiecare desfăşurându-se în două zile diferite. Jurizarea s-a făcut în baza unor grille care au inclus diverşi indicatori. În acest an, pe prima poziţie s-a clasat reprezentanta Poloniei, locul secund a aparţinut Slovaciei, iar pe trei s-a situat Australia. A fost premiat doar podiumul, fiind anunţaţi că restul rezultatelor le vom primi pe e-mail. Până în momentul de faţă, nu ne-au parvenit, dar probabil că zilele următoare le vom primi. Oricum, ele vor fi postate şi pe site-ul oficial al concursului, www.imrc2014.pl. Mai trebuie spus că în aceeaşi perioadă a competiţiei, la Staţia de Salvare Minieră din Bytom au avut loc întruniri în cadrul cărora s-au prezentat probleme legate de tema salvării, aferente fiecărei ţări. Ca o concluzie a ediţiei, concursul din 2014 a fost mai bine conceput din punct de vedere tehnic, în 2012 insistându-se cu precădere pe partea de pregătire fizică”, a mai arătat dr. ing. Artur Găman. Totodată, directorul este de părere că noile contacte externe pot genera, oricând, noi parteneriate, fiecare acţiune internaţională putând reprezenta un liant către viitoare colaborări. Prin urmare, competiţiile de acest gen sunt binevenite.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura