Paul Popa, locotenentul lui Passaris, a fost prins în Spania

03-Paul-Popa-2144

Paul Popa (foto), considerat locotenentul celebrului asasin Konstantinos Passaris, grecul care a comis cinci crime în România și Grecia, a fost prins în Spania de polițiștii români în colaborare cu cei greci. Paul Popa, de 38 de ani, era căutat de autorităţile de la Atena pentru mai multe infracțiuni cu violență.

Originar din Bacău, Paul Popa a fost descoperit în Spania, acolo unde se ascundea sub o identitate falsă, după mai multe luni de colaborare între autoritățile române și cele grecești. Acesta este arestat acolo într-o altă cauză. După ce toate actele vor fi gata este foarte posibil ca românul să fie extrădat pentru a răspunde pentru faptele sale.

Condamnare inițială de 12 ani

Reamintim că, în anul 2002, în Deva, în urma unui conflict pornit de la gelozie, s-a petrecut un scandal între Paul Popa (care se ascundea la Deva, fiind dat în urmărire generală în acea perioadă, el fiind considerat mâna dreaptă a criminalului grec Passaris) şi mai mulţi tineri din localitate. În timpul scandalului, omul lui Passaris a scos pistolul şi a tras spre tinerii care-l ameninţau, unul dintre aceștia, Gabriel Duţ, fiind lovit de un glonte. În urma rănilor provocate, acesta a rămas paralizat. După ce l-a împușcat pe tânărul devean, Paul Popa a fugit din ţară şi s-a sustras urmăririi penale. El a fost judecat în lipsă şi condamnat la 12 ani de închisoare. În anul 2008 a fost prins de polițiștii de frontieră din Austria şi extrădat în România, fiind încarcerat la Penitenciarul Aiud.

Pedeapsă redusă la 8 ani, apoi eliberat  pentru bună purtare 

După ce a ajuns în închisoare, Paul Popa a cerut rejudecarea cazului, procesul având la la Tribunalul Hunedoara. În urma rejudecării, în 12 aprilie 2011, instanța hunedoreană l-a condamnat definitiv la opt ani de închisoare, lui Popa reducându-i-se patru ani de detenție

Mare parte din pedeapsă acesta şi-a executat-o în Penitenciarul Aiud, iar pe 24 octombrie 2012, Judecătoria Aiud a admis eliberarea condiţionată a lui Paul Popa, pentru bună purtare. Instanţa a luat în calcul faptul că Popa a executat 1.637 de zile şi a câştigat 312 zile ca urmare a muncii prestate în perioada detenţiei, „cotă ce reprezintă 2/3 din pedeapsa aplicată“. „Având în vedere că, potrivit celor menţionate în procesul verbal, condamnatul a fost stăruitor în muncă, disciplinat, ţinându-se seama de antecedentele penale, instanţa urmează, în baza articolului 59 Cod Penal, a admite cererea şi a dispune liberarea condiţionată a condamnatului“, arăta magistratul de la Judecătoria Aiud în motivarea deciziei. Procurorii nu au mai declarat recurs, iar potrivit reprezentanţilor Penitenciarului Aiud, pe 30 octombrie 2012, Paul Popa a fost eliberat din închisoare.

Pe lista celor mai căutaţi români

Însă, după nici două luni de la eliberare, Paul Popa a fost dat în urmărire naţională, în baza unui mandat european de arestare, emis de autorităţile din Grecia la data de 20 decembrie 2012. Potrivit unor surse judiciare, Paul Popa este căutat în legătură cu fapte comise împreună cu Konstantinos Passaris, pe care l-ar fi ajutat să evadeze dintr-o închisoare elenă. Popa Paul este originar din judeţul Bacău şi este cunoscut şi sub numele de Mario Răducan. El s-a aflat pe lista celor mai căutaţi români, după ce în 16 ianuarie 2002 l-a împuşcat pe Gabriel Duț, în Deva, cu un pistol de calibrul 9 milimetri. (Sorina Popa)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.