Actualitate

Activitate intensă la Teatrul de Artă Deva

În perioada 11-14 noiembrie 2018, la invitaţia Teatrului Tudor Vianu Giurgiu, echipa Teatrului de Artă Deva a susţinut trei spectacole în primitoarea sală a teatrului giurgiuvean: „Burtiplici şi Tontonici“, „Şantaj“ şi „Fotograful Unirii“.

Mai întâi, Burtiplici şi Tontonici
În 12 noiembrie de la ora 10, în prezenţa a 300 de copii, îndrăgiţii clowni Burtiplici şi Tontonici şi-au spus povestea, cucerind micuţii spectatori şi dovedind astfel că spectacolul cel mai longeviv al Teatrului devean (premiera a avut loc în 2011) are încă „priză“ şi va bucura multe generaţii. Regia spectacolului îi aparţine lui Mihai Panaitescu, muzica Roxanei Olşanschi, iar din distribuţie fac parte Roxana Olşanschi (Burtiplici) şi Cristina Lazăr (Tontonici).

Şantaj, succes la scenă deschisă
În seara zilei de 12 noiembrie, cu începere de la ora 18, a avut loc evenimentul intitulat „Educaţie anticorupţie prin teatru“, organizat de Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Giurgiu, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Giurgiu şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Giurgiu, eveniment in cadrul căruia Teatrul de Artă Deva a prezentat spectacolul „Şantaj“, adaptare după Ludmila Razumovskaia în regia lui Cosmin Creţu (actor şi manager al teatrului giurgiuvean), Astfel, în sala mare de spectacole a Teatrului „Tudor Vianu“, ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Giurgiu au prezentat publicului (peste 250 de elevi din cadrul unităţilor de învăţământ liceal din municipiul Giurgiu) infracţiunile de corupţie precum şi consecinţele implicării în astfel de fapte, inclusiv prin prezentarea unor materiale video educaţionale realizate de către Direcţia Generală Anticorupţie, cu participarea unor personalităţi ale vieţii publice. În acest context, producţia TAD a fost foarte bine primită, fiind o piesă cu impact emoţional puternic şi cu mesaje relevante de descurajare a corupţiei.
Piesa „Şantaj“ îl are ca regizor pe Cosmin Creţu, iar din distribuţie fac parte actorii Roxana Olşanschi, Laurenţiu Lungu, Viorica Bulgac, Aurel Răducu Gheorghe şi Theodor Gabriel Creţu.

Fotograful Unirii, spectacol dedicat Marii Uniri
În cea de a treia zi a turneului de la Giurgiu a fost prezentată producţia „Fotograful Unirii“, de Denis Dinulescu, în regia lui Mihai Panaitescu.
Spectacolul Teatrului de Artă Deva este inspirat din realitate: Samoilă Mârza poate fi numit pe drept cuvânt „Fotograful Unirii“ şi este un veritabil erou al acelor vremuri, inclusiv pentru că fotografiile sale cu scene exterioare ale delegaţiilor reunite în număr foarte mare pe 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, au avut un rol major în dovedirea actului de voinţă populară masivă la tratativele de pace care au consfinţit ulterior unirea Transilvaniei cu România. Din distribuţia spectacolului fac parte Eugen Pădureanu (Samoilă Mârza), Delia Lazăr (soţia lui), Mihai Panaitescu (un militar al Armatei Române), Andreea Pascu (Nepoata României Mârza).
Destinul lui Samoilă Mârza este unul dramatic. Înrolat ca fotograf militar de Imperiul austro-ungar pe fronturile Primului Război Mondial din Italia şi Galiţia, Mârza fixează ororile conflagraţiei pe plăcile de sticlă ale aparatelor de fotografiat de acum un veac. Lăsat la vatră, pleacă de la Galţiu, pe bicicletă, la Adunarea de la Alba Iulia, dar nu este primit în Sala Unirii fiindcă nu avea acreditare. Aşadar, imortalizează doar scenele exterioare. La începutul anului 1919 Samoilă Mârza şi-a publicat fotografiile într-un album intitulat „Marea adunare de la Alba Iulia în chipuri“, menţionat şi în ziarul „Alba Iulia“ din 10 martie. Albumul a fost prezentat de către delegaţia română şi la Conferinţa de pace de la Versailles. Spre sfârşitul vieţii, sărac şi demn, Samoilă Mârza vrea să îi dea lui Ceauşescu un album cu fotografiile sale, şi are sprijinul unui militar român care, de altfel, apare de-a lungul timpului, în spectacol, însoţind mereu destinul eroului. România Mare s-a format ca urmare a voinţei populare din Transilvania, Banat, Bucovina şi Basarabia.
„Fotograful Unirii“ este un spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român, marcând împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Acest spectacol face parte din suita de manifestări care au rolul să readucă în atenţia publicului importanţa evenimentului din 1918, fără de care România în graniţele actuale n-ar fi existat.

Întâlnire importantă la Ruse
În perioada 12-13 noiembrie, vicepreşedintele CJ Hunedoara, Daniel Andronache, alături de managerul Teatrului de Artă Deva, Mihai Panaitescu, la invitaţia Operei de Stat din Ruse şi a Primăriei Ruse, au participat la întâlniri cu Plamen Stoilov, primarul oraşului Ruse, Plamen Nunev, membru al Parlamentului – deputat şi vicepreşedinte al Comisiei de securitate, Svetlana Angelova, membru al parlamentului – deputat şi vicepreşedinte al Comisiei de politică socială şi Ivan Kyurkchiev, director al Operei din Ruse, întâlniri care au vizat parteneriatul care are ca scop colaborarea cu Opera de Stat din Ruse pentru pregătirea Festivalului „Hunedoara Lirică“ 2019, care va avea loc în perioada 1-8 iulie 2019.
Cu ocazia aceasta s-a discutat şi despre o colaborare cu Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara şi a fost lansată o invitaţie din partea bulgară pentru participarea Ansamblului din cadrul Centrului la un festival de gen în luna mai 2019.

O nouă premieră pentru cei mici
După o săptămână plină, TAD vă invită la o nouă premieră. De data aceasta, piesa se adresează celor mai mici spectatori, care sunt aşteptaţi în data de 23 noiembrie 2018, de la ora 11, la premiera spectacolului pentru copii „Trandafirii de Piatră“, dramatizare de Ionela Dănilă, după basmul omonim de Viorica Vandor. În foaierul teatrului devean va fi organizată cu această ocazie şi o întâlnire cu autoarea basmului, cu posibilitatea de achiziţie a cărţilor sale.
Am rugat-o pe autoarea basmului să ne spună câteva cuvinte despre prima colaborare cu teatrul devean:
„Vreau să îi mulţumesc directorului Mihai Panaitescu, regizorului Mihai Stan şi minunaţilor actori ai Teatrului de Artă Deva pentru că au adus la viaţă povestea mea cu titlul „Trandafirii de Piatră“. Fiind un autor ilustrativ de cărţi pentru copii, pentru mine este o onoare că am primit şansa ca munca mea să fie promovată în acest fel. Sper că această primă colaborare să aducă şi alte colaborări fructuoase în viitor”, a declarat Viorica Vandor.
Noua premieră „Trandafirii de Piatră“, regizată de Marian Stan, îi are în distribuţie pe actorii Isabela Haşa, Cristina Lazăr, Andreea Pascu, Viorica Bulgac, Nicoleta Miron, Laurenţiu Lungu, Theodor Creţu, Edgar Bunea şi Aurel Răducu Gheorghe.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura