ComunitatePolitica si administratie

Teliucu Inferior: Cum să încerci până obții finanțare. Mega investiție câștigată prin „Anghel Saligny” pentru extinderea rețelei de gaz metan

Magdalena Șerban

Fără rețea de gaz e din ce în ce mai greu ca oamenii să dispună de confort sporit, procurarea lemnelor pentru foc însemnând bătăi de cap cu transportul, tăiatul și depozitatul lor plus că implică sume mari. Deși acesta este contextul actual, foarte puțini primari își dau silința să vină cu soluții. Evident, cos­turile de implementare pentru o astfel de rețea sunt colosale, așa că singura pârghie pentru a putea fi realizată rămâne cea a fondurilor europene sau guvernamentale. Teliucu Inferior a reușit cu brio să obțină una dintre cele mai mari finanțări pentru comunitate.

Plusvaloare locală
„Recent, la București, alături de minis­trul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian Ioan Veştea, am parafat contractul de finanțare pentru extinderea rețelei de gaz în Cinciș, Plosca și Frontu 2, demers câștigat prin axa Anghel Saligny. Astfel, 432 de gos­podării vor putea beneficia de această facilitate. Rețea de gaz este în Teliucu Inferior, existând gaz concesionabil. Din păcate, nu putem duce rețeaua și în Izvoarele și pe Strada Lacului, generând costuri foarte mari, ceea ce ar determina ieșirea din standardul de cost impus pentru a fi eligibili. Din start, pierdeam. Dar asta nu ne împiedică, ca în viitor, dacă apare vreo șansă să trecem pe lângă ea. Poate se vor schimba plafonul și standardele de cost. Investiția câști­gată este foarte mare, totalul însumând peste 15,7 milioane de lei. Și contribuția noastră e majoră, potrivit alocării, fiindu-ne asigurate 7 milioane de lei de la bu­ge­tul de stat. Restul va fi pus de noi. Bine­înțeles, cifrele sunt estimative, în urma licitației urmând să mai scadă. După con­sumarea banilor prevăzuți, sumele se mai pot suplimenta, putând solicita acest ajutor. Oricum, va fi un efort enorm din partea noastră, dar ținând cont că oamenii își doresc să aibă acces la gaz metan, contează că vom implementa ceva util și de mare nevoie. Plus că nu e doar pentru 1-2 ani, ci va fi folositor pen­tru mulți ani de acum încolo. Când ai apă, canal, străzi, parcuri, cămine, mai ai și rețea de gaz, cresc oportunitățile atât pentru a fi căutați de investitori cât și pentru ca acele case rămase goale în zona noastră să fie cumpărate. Vor fi valorificate și mai mult terenurile și casele. Sunt numai avantaje. Iar efectele se resimt imediat. Când ai centrală pe gaz, indiferent câte zile ești plecat, la în­toarcere ai casa caldă, nu trebuie să vii în peșteră și să te apuci să cari lemne, să faci focul și să aștepți să se încălzească”, a detaliat Daniel Pupeză (foto), primarul din Teliucu Inferior. Edilul a mai precizat că Cincișul fiind un sat sistematizat și cumva grupat, e rentabil și din punct de vedere al celor de la Delgaz, și ei impli­cându-se în această investiție (participă și la branșamente cu sume, dar și la partea lor de cofinanțare, etc).

Cioc-Cioc! E cu noroc?
Co­nform Larisei Ienăşescu, manager de proiecte – Compartimentul de Dez­vol­tare Locală, planul a fost schițat de mult timp, ba chiar s-a bătut pe la diverse uși puse la dispoziție de axele de finanțare, însă abia a patra încercare a fost cu noroc. ,,Fiind foarte solicitat gazul, noi ne-am tot străduit să de­pu­nem documentații pentru a obține finan­țare. Ba la CNI, ba prin PNDL, ba prin POIM, dar ne-a fost respinsă pe motiv că avem concesionar și acesta ar trebui să investească. Norocul e că prin Anghel Saligny am reușit. E un tren pe care dacă nu îl prindeam, suntem conștienți că o altă ocazie nu mai era. Este una dintre cele mai mari realizări din punct de ve­dere al investițiilor noastre, în sensul că e o infrastructură necesară. Suntem în faza de proiect tehnic în lucru și ne pre­gătim pentru demersul legat de achiziția contractului de lucrări. Termenul de finalizare e 31 decembrie 2026, cu po­si­bi­litate de prelungire până în decembrie 2028, în caz de nevoie”, a punctat aceasta.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura