ComunitatePolitica si administratie

2024, an istoric pentru investițiile din comuna Mărtinești

Magdalena Șerban

Faptul că o administrație publică își face treaba cum trebuie înseamnă in­vestiții foarte mari pentru comu­nitate. Când cârmuiești circa 1.000 de oa­meni, dar câștigi proiect în cuantum de aproximativ 5 milioane de euro, asta deja e performanță. Autoritatea din Mărtinești a reușit acest lucru plus multe altele.

Cât bugetul pe cinci decenii
„Canalizarea pentru satele apar­ți­nă­toare este un program major, obținut prin axa ((Anghel Saligny)), oferind nu doar plusvaloare caselor și terenurilor, ci fiind și o facilitate indispensabilă în zilele noastre. Însumează aproape 5 milioane de euro, fiind cea mai mare investiție câș­tigată de noi. Este atât pentru ge­ne­rațiile actuale, cât și pentru cele de mâi­ne, așa că lucrările sunt multe și com­plexe, implicând și stație de epurare. Per total, la un prim calcul, ar fi cât bugetul primăriei pe 45 de ani. Enorm pentru posibilitățile noastre financiare, așa că era doar un vis frumos și lipsit de con­sistență să credem că o putem realiza din visteria proprie. Contractul de finan­țare a fost semnat, s-a desfășurat și li­ci­tația și mai avem câteva clarificări de punc­tat cu firma câștigătoare, după care se trece la începerea lucrărilor. Spe­răm ca până de Paște buldozerele să fie
în teren”, a declarat primarul din Mărtinești, Adrian Botescu (foto). Edilul a mai spus că în ordinea firească a lucru­rilor, au fost pregătite și două proiecte pen­tru asfaltare, automat, pe urma in­tro­ducerii rețelei de canalizare, fiind ne­voie de reabilitare a drumurilor. „Le-am depus pe Anghel Saligny și Agenţia pen­tru Fi­nanţarea Investiţiilor Ru­ra­le (AFIR), deoarece ne-am încercat no­rocul, avându-le fă­cute, însă până nu vom termina cu canali­za­rea, nu vom pu­tea primi nimic pentru ele. Alimen­ta­re cu apă avem, a fost fă­cută prin PNDL, deci tot cu bani câș­ti­gați, prin urmare se cerea canalizare. Dis­punând de utilită­țile prin­ci­pale, poate atra­gem și inves­ti­tori și oa­meni care să cum­pere case în zonă. Ce vreau să mai adaug este că și proiectul de dotare a școlii cu mo­bilier și echi­pa­men­te IT, dotări și pentru sala de sport la care se adaugă cabinetul de psiho­pe­da­gogie urmează să se con­cre­tizeze, după pri­mirea ofertelor tre­cându-se la achi­zi­ții. Ne-am înscris și pen­tru solicitare fi­nanțare prin Planul Na­țional de Re­dre­sare și Reziliență (PNRR) în ve­de­rea mon­tării unor pa­no­uri foto­voltaice destinate UAT-ului plus care să asigure inde­pen­dență ener­ge­tică pentru ilu­minat public și ener­gie in­clusiv pentru școală, etc. Aș­­tep­tăm vești des­pre eli­gi­bi­li­ta­te”, a mai trans­mis edilul local.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura