Actualitate

Vești de la ADI SGD Hunedoara: Salubritatea și reciclarea, la nivel de județ

Magdalena Șerban

Asociația de Dezvoltare Inter­co­mu­ni­tară – Sistem Integrat de Ges­tio­nare a Deșeurilor județul Hunedoara are sarcina de a nu lăsa cetățenii fără serviciu de salubritate activ, indi­fe­rent de opreliștele care apar pe par­curs, majoritatea de natură biro­cra­tică. Ba mai mult, gestionarea si­tu­a­țiilor este completată de promovarea colectării selective în rândul celor mici, pentru a le dezvolta spirirul civic, plus de susținere și încurajare a ci­clu­lui de reciclare în rândul UAT-urilor.

Schimbări, dar fără să afecteze hunedorenii
„În urma anulării licitației pentru Zonele 1, 2 și 3, am ridicat în SEAP o nouă licitație care la ora actuală este în poziția de validare. Cum pentru Zonele 1 Brad și 2 Hațeg au expirat con­tractele, am făcut li­ci­tație fără anunț de pu­blicare și am semnat contracte pentru cele două zone, pe 6 luni. Ideea este că trebuia să echilibrăm și Zona Centru, care avea contract pe 9 luni, dar trecuseră deja 3. Prin urmare, acum sunt toate zonele în linie, adică peste 6 luni vor expira toate cele 3 contracte. S-a stipulat posibilitatea de prelungire cu încă 4 luni. Totul a fost gân­dit astfel încât serviciul să nu ră­mână descoperit, ci să aibă con­ti­nu­i­tate. Noile contracte au intrat deja în vigoare, iar tarifele sunt puțin mai mici decât celelalte, deoarece și cerințele noastre au fost mai mici. Bineînțeles, e prevăzută completarea de arsenal de pubele și containere pe Zonele 1 și 2, pentru a reuși să acoperim pierderile generate și lăsate în urmă de vechiul operator. Valea Jiului nu intră în dis­cu­ție, contractul expirând în 2028. CMID este al Consiliului Județean Hunedoara, iar după terminarea contractului ur­mează să treacă sub tutela ADI”, a transmis Dan Stoian (foto), direc­torul executiv al ADI – Sistemul Integrat de Gestionare a Deșe­u­rilor Județul Hunedoara.

Ciclul de reciclare generează bani pentru UAT-uri
Referitor la partea de re­ci­clare, directorul a spus că a început să scadă procentul, dată fiind acțiunea SGR-ului (Sistemul de Ga­ran­ție-Re­turnare). ,,Plasticul, sticla – merg în acest sistem, iar asta se simte și la noi, precum și la toate ADI-urile din țară. În timp, se va resimți și mai mult, lucrurile avansând. De altfel, a fost dată în funcțiune cea de-a patra fabrică de reciclare din țară și vor mai fi încă 4. Au ajuns deja să recicleze undeva la 7-8 milioane de PET-uri, pe zi. Ca să menținem un procent decent și să recuperăm niște bani din procesul de re­ciclare, acționăm pe alte segmente care nu sunt exploatate de ei, adică hâr­tie, carton și celelalte resturi de plas­tice ce nu intră în regim de ga­rantare, deci nu sticlă și PET de la 0,5 L la 3 L. E drept, și aici se manifestă un fenomen, începând să apară căutătorii de reciclabil bun pentru returo, iar în cazul plurifamilialelor, ei caută în platforme, făcând mizerie. Probabil că în timp vor fi stopați, dar doar dacă populația va duce reciclabilul la ap­arate. În schimb, stăm bine pe partea de reciclare, cu contractele. În primul trimestru din 2024 am dat înapoi la UAT-uri peste 300.000 de lei, prin intermediul operatorului care la fac­turile curente a făcut un scăzământ pe nivelul fiecărui UAT. Sumele trebuie folosite doar în cadrul Sistemului de Ma­nagement Integrat al Deșeurilor (pot organiza acțiuni, achiziționa pu­bele, containere, platforme, să opteze pentru subvenționare taxă, dacă e nevoie, etc)”, a punctat Dan Stoian.

Continuă să se facă auziți
Și nu în ultimul rând, legat de pro­movare, se vor continua acțiunile specifice, în rândul copiilor. Acum ceva timp, Grădinița cu Program Prelungit Nr.1 din municipiul Hunedoara, Struc­tura Licurici, a fost implicată în acti­vi­tatea organizată de Supercom S.A., Aso­ciația de Dezvoltare Inter­co­mu­ni­tară – Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor județul Hunedoara, Consiliul Local Hunedoara și Primăria muni­ci­piu­lui Hunedoara, obiectivul fiind de­prin­derea unor bune practici de colectare separată a deșeurilor, în rândul mi­cu­ților. Un astfel de demers a avut loc și la grădinița și școala din Băcia. Totodată, anul trecut, ADI SGD Hunedoara și operatorul de salubritate Supercom și-au dat mâna într-o campanie de in­for­mare a populației și de conștientizare, dar de data aceasta vizând adulții. Pes­te 10.000 de afișe, 100.000 de broșuri și 10.000 de avertizoare au fost dis­tribuite la nivel de județ, conținând un îndemn la responsabilitate civică, dar și detalii legate de sancțiuni.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura