Comunitate

Secţia Chirurgie a spitalului hunedorean, locul în care se salvează vieţi

04 cirlan virgiliu - medic primar chirurg spital hd7Magdalena Şerban

Majoritatea spitalelor din ţară îşi cumpără aparatură modernă doar atunci când mai prind vreo finanţare de la Ministerul Sănătăţii sau de la autorităţile judeţene, respectiv locale. Dar cu toate acestea, medicii buni au rămas pe baricade, făcându-şi meseria, aşa cum i-au jurat lui Hypocrate. Un caz asemănător este cel al secţiei de Chirurgie Generală din cadrul Spitalului Municipal „Dr. Al. Simionescu“ Hunedoara, acolo unde lupta pentru viaţă se dă la orice oră din zi şi din noapte.

Nevoi mai sunt
„Din punct de vedere al condiţiilor de cazare a pacienţilor şi al dotărilor, cred că spitalul nostru este superior altor instituţii similare din ţară. Dar în permanenţă este nevoie de noi investiţii. Am avut parte de un program de modernizare demarat pe bani guvernamentali, însă a mai rămas câte ceva de schimbat. Spre exemplu, trebuie să reabilităm blocurile operatorii. Avem patru săli de operaţii şi ar mai fi necesar încă un turn de laparoscopie pe care să-l putem folosi în intervenţiile chirurgicale. Se află pe lista de propuneri pentru investiţii. De asemenea, mai trebuie reînnoit instrumentarul, dar totul trebuie făcut pas cu pas”, spune dr. Virgiliu Cîrlan (foto), medic primar chirurgie generală şi şeful secţiei de Chirurgie a Spitalului Municipal „Dr. Al. Simionescu“ din Hunedoara.

Operaţii grele, personal puţin, dar bun
Medicul Cîrlan mai susţine că indiferent unde ai profesa, foarte importantă este echipa alături de care lucrezi. În cadrul secţiei de la Hunedoara, funcţionează Compartimentul de Chirurgie Pediatrică, Compartimentul de Urologie şi Compartimentul de Chirurgie Plastică şi Reparatorie. Se asigură serviciul de gardă 24/24 ore, pacienţii având acces în regim de urgenţă la expertiza unui chirurg visceral, iar consultaţiile se fac în cadrul Ambulatoriului de specialitate. „Din păcate, personalul mediu şi de îngrijire de la Chirurgie este sub jumătate din nivelul prevăzut de normativ. Echipa este însă închegată şi foarte bună. Avem un chirurg plastician foarte bun. Operaţii făcute de regulă în clinici mari şi de echipe pe măsură, el le-a făcut la Hunedoara. Spre exemplu, a avut o intervenţie de reimplant de mână complet secţionată, care a ieşit perfect. Cu puţin timp în urmă, a avut o secţiune de arteră brahială făcută impecabil, pacienta putându-şi păstra mâna. În Chirurgia Infantilă avem iarăşi un chirurg foarte bun, rezolvând o mare parte din patologia copilului”, mai precizează doctorul Cîrlan, care se află în slujba spitalului hunedorean de circa două decenii.

Inconştienţă sau neglijenţă?
Legat de problemele cu care medicii hunedoreni se confruntă de ceva vreme, una majoră o reprezintă faptul că nu toţi pacienţii se prezintă la timp la un consult, aşa că îşi fac singuri viaţă grea. „Intervenţiile chirurgicale pe care le facem sunt diverse. Avem multe cazuri pe partea de chirurgie biliară, chirurgie abdominală (stomac, colon, hernii, intestin subţire), adică, ceea ce este predominant în patologia populaţiei din această zonă. Necazul este că populaţia este îmbătrânită, iar problemele medicale sunt multiple. Şi mai rău este că oamenii nu se adresează medicului din timp, pentru a evita să ajungă în stare de complicaţii, când riscurile sunt mari, iar operaţiile devin complicate. Fie motivează că le-a fost frică, fie că nu au crezut că se va ajunge aici. Mai trebuie menţionat că în cazurile uşoare, bolnavii au posibilitatea ca în baza internării de o zi, să fie operaţi dimineaţa, iar după-masa să plece acasă. La noi, nu vin pacienţi doar din municipiul Hunedoara, ci avem şi din Deva, zona Haţeg sau alte părţi ale judeţului”, mai arată dr. Virgiliu Cîrlan. Ce a mai constatat acesta este că de-a lungul anilor, unele lucruri bune au cam dispărut. „Şi înainte de Revoluţie se puteau face controale medicale anuale, măcar din curiozitate se prezenta lumea la spital, pentru analize. Acum, nu ştiu ce s-a întâmplat. Nu se mai vrea, nu se mai poate. Oamenii neglijează aspectele medicale. Dacă s-ar aplica sistemul din străinătate ar fi mai simplu, adică, în caz că nu te prezinţi, îţi pierzi asigurarea de sănătate, dar cât timp nu există consecinţă directă, impusă legal, nu se ajunge niciunde”, afirmă medicul.

O operaţie precum o tablă de şah
Pe de altă parte, volumul de muncă este unul foarte mare, comparativ cu personalul, iar presiunea psihică şi fizică uzează medicul. „Când situaţia o impune, facem şi trei-cinci operaţii pe zi. Facem gărzi, asigurăm dubluri, consult, operăm, este foarte greu. Apoi, trebuie să faci şi performanţă, având în mâini viaţa unui om. Există satisfacţii foarte mari atunci când operaţia reuşeşte şi repui bolnavul pe picioare, dar există şi reversul, atunci când ai face orice este omeneşte posibil, dar nu se mai poate. Noi nu lucrăm cu maşini. Nu există boală, ci există bolnav. Fiecare organism reacţionează în felul lui, aşa că sunt multe necunoscute”, apreciază medicul chirurg.

Nu e o muncă normată
„Putem spune că suntem tot la serviciu. Ori că suntem acasă, ori la muncă, relaţia cu pacientul trebuie menţinută. Sistemul occidental nu este valabil şi în România. Sunt de părere că am putea prelua câteva principii occidentale, dar la modul în care noi să le aplicăm în România, şi raportat la puterea economică a statului nostru. Pe când, noi luăm nişte lucruri bune, ce-i drept, dar nu avem infrastructura necesară implementării lor. Mai pe româneşte, punem carul înaintea boilor”, a concluzionat medicul primar în chirurgie generală. Referitor la proaspeţii absolvenţi de medicină, dr. Virgiliu Cîrlan consideră că există tineri foarte bine pregătiţi, dar care au deja gânduri de plecare în străinătate, din pricina banilor şi condiţiilor pe care România le oferă în momentul de faţă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura