„Marșul celor 200 de pași”, un ultim omagiu pentru Delia și Maria, româncele ucise în Sicilia. „Durerea întregii comunități este mare”
Marș emoționant pentru româncele ucise în dubla crimă din Sicilia. Timpul s-a oprit în mica localitate Naro, pentru a le aduce un omagiu celor două femei care locuiau acolo. Oamenii din oraș au venit la ceremonie cu fotografiile celor două victime, cu flori și lumânări, unii dintre ei purtând drapelul României.
Durere mare
„Marșul celor 200 de pași”. Este numele ales de localnicii din Naro pentru ceremonia ținută în memoria Deliei și a Mariei, cele două românce, în vârstă de 54 și 58 de ani, ucise cu o cruzime de nedescris. Oamenii s-au întâlnit la biserica din centrul orașului, apoi au mers în fața locuințelor celor două femei, unde au depus flori și lumânări. „Este ceva inacceptabil. Nu trebuie să se mai întâmple astfel de lucruri. Cred că durerea întregii comunități, dar și a întregii Sicilii și a întregii Italii, este mare”, spune un consilier local. Anchetatorii cred că cele două femei au fost agresate sexual de un român din localitate, cărora cele două i-au refuzat avansurile. Tânărul de 24 de ani ar fi bătut-o crunt pe una dintre ele, după care i-a incendiat trupul. A mers apoi la casa celeilalte. A bătut-o pe femeie, apoi a înjunghiat-o de mai multe ori. Brutalitatea crimelor a șocat toată Italia. Pentru familiile celor două victime, durerea este fără margini. „Era o doamnă foarte educată și foarte curajoasă. Știa să mulțumească și să ofere mult”, spune Cristina Sabo, sora Deliei Zărnescu.
Împotriva violenței femeilor
Delia Zărnescu, românca de 58 de ani ucisă la 5 ianuarie, originară din Lupeni, a fost înmormântată, sâmbătă, în localitatea Naro, unde a fost decretat doliu local. Trupul neînsufleţit al celeilalte românce ucise, Maria Rus, va fi adus astăzi în România. La slujba de la biserica Sant’Erasmo, în Piazza Cesare Battisti, au fost prezenţi membrii familiei femeii şi rudele Mariei Rus, cealaltă victimă a masacrului de la Naro din 5 ianuarie, fiica sa Marcela, soţul şi nepoţii, precum şi primarul Maria Grazia Brandara şi reprezentanţi ai carabinierilor.
Astăzi, va fi celebrată o slujbă pentru Maria Rus, în vârstă de 55 de ani, care era de religie ortodoxă. Apoi trupul neînsufleţit va fi dus în România, pentru a fi înmormântat alături de fetiţa pe care Maria o pierduse la naştere. Marcela Rus, fiica Mariei Rus, şi alte câteva femei din comunitatea românească din Canicattì au purtat tricouri cu chipurile Deliei şi Mariei pe care scria „Stop violenţei împotriva femeilor”.
Adusă în țară
La ceremonie a luat parte și consulul României în Catania, care a stat de vorbă cu fiica uneia dintre victime. „Suntem aici ca să vă arătăm toată compasiunea noastră. Nu există cuvinte. În această tragedie, în care două femei de naționalitate română au fost ucise, cred că trebuie să fim mai atenți unii la ceilalți”, a declarat Carmen Axenie, consulul României în Catania. Localitatea siciliană a declarat doliu în ziua înmormântării uneia dintre femei, dar și astăzi, atunci când comunitatea își va lua rămas bun de la cea de-a doua victimă. Mașina cu sicriul acesteia va pleca de la biserica ortodoxă din Naro, spre România, unde femeia va fi înmormântată. Delia Zărnescu, în vârstă de 58 de ani, şi Maria Rus, în vârstă de 54 de ani, au fost ucise cu brutalitate la 5 ianuarie, iar principalul suspect în acest caz, Omar Edgar Nedelkov, este arestat.