Actualitate

Manifestări diverse de Ziua Poliţiei Române

03 pol 20160325_124131Oana Mihnea

Ca în fiecare an, poliţiştii de la noi din judeţ au sărbătorit vineri Ziua Poliţiei Române. Cu acest prilej, mai multe subunităţi ale IPJ Hunedoara au primit diplome pentru activitatea desfăşurată în anul 2015, iar publicul a avut acces la o expoziţie inedită cu replicile unor obiecte de patrimoniu recuperate de poliţiştii hunedoreni, după ce au făcut obiectul unor furturi.

Premiere şi exerciţii demonstrative
Poliţia Română a împlinit în acest an 194 de ani de la prima atestare documentară. „Ziua de naştere“ a Poliţiei moderne datează din momentul când domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu primul steag al instituţiei, numit în acele vremuri Agie. Anul acesta, IPJ Hunedoara a marcat evenimentul printr-o serie de manifestări specifice. În cadrul unei scurte prezentări a modului de organizare a IPJ Hunedoara şi a performanţelor înregistrate, la sediul Poliţiei municipiului Deva au fost acordate vineri mai multe diplome. Astfel, cea mai bună Secţie de Poliţie Rurală a fost desemnată cea de la Ilia, colectivul anului 2015 este reprezentat de Biroul de Investigaţii Criminale Hunedoara, cea mai bună poliţie orăşenească este cea de la Haţeg, iar Poliţia municipiului Petroşani a primit recunoaşterea meritelor pentru cea mai bună poliţie municipală. Mai mult, o serie de poliţişti de la diferite structuri ale IPJ Hunedoara au fost recompensaţi cu o diplomă pentru rezultatele obţinute la concursurile sportive la care au participat.
Evenimentele dedicate Zilei Poliţiei Române au continuat la Deva în Piaţa Unirii, unde a avut loc o demonstraţie realizată de poliţiştii Serviciului Pentru Acţiuni Speciale în cazul prinderii unor infractori. Nici câinii de intervenţie de la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea“ din Sibiu nu au lipsit din atenţia privitorilor, prin executarea unor execiţii disciplinare şi de prindere a infractorului.

12 replici ale unor obiecte de patrimoniu
În plus faţă de anii trecuţi, a fost organizată o expoziţie cu fotografiile unor obiecte de patrimoniu furate şi recuperate de poliţiştii noştri. „Sunt piese ce au fost sustrase din situri arheologice, colecţii private sau chiar din biserici din judeţul Hunedoara. Ele au făcut obiectul unor dosare penale, iar poliţiştii hunedoreni au reuşit să le recupereze, prin cooperare internaţională, şi le-au restituit statului român. Sunt icoane sustrase din biserici din judeţul Hunedoara, dar şi din Italia. Cele care au fost aduse ilegal în ţară au fost recuperate de poliţiştii români şi restituite statului italian, în urma unor acţiuni comune“, a declarat subcomisarul Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.  Între cele 12 obiecte expuse în imagini s-au numărat icoane vechi de câteva secole, furate în anul 2012 din opt biserici din judeţele Hunedoara, Mureş şi Vâlcea. S-au furat atunci 125 de icoane, cea mai valoroasă dintre ele fiind o icoană a Maicii Domnului din secolul al XIV-lea, cu foiţă de aur, evaluată la 100.000 euro. Altă replică deosebit de importantă este cea a unei tabule din bronz, care a fost furată în anul 2002 din judeţul Tulcea şi a fost recuperată abia anul trecut din Anglia, după ce a trecut şi pe la case de licitaţii din SUA sau Germania. Tabula originală este apreciată la o valoare de 60.000 euro. N-au lipsit din expoziţie nici cei 142 de kosoni, reproduceri ale unor ouă de dinozaur pitic, scuturi dacice, un vas din epoca de bronz sau vestitele brăţări dacice.

2 comentarii la „Manifestări diverse de Ziua Poliţiei Române

  • Cheltuiti banii degeaba si altii n-au ce minca. Bani pt indemnizatii pt copii si pensii nu sunt, dar pt defilari gen ,,perioada comunista,, sunt. Rusineeeee.

  • Oare piesele de unde au fost furate ? Cele mai multe din Munții Orăștiei care a fost vandalizată deoarece nu era protejată așa cum nu este nici acum.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura