ActualitateFlash

Locuitorii satului Bârsău o dau din colţ în colţ. De ce au rămas fără apă la robinete?

02 robinetOana Mihnea

Deşi au fost obişnuiţi de câţiva ani buni să beneficieze de alimentarea cu apă de la reţea, odată cu încălzirea vremii şi scăderea precipitaţiilor, s-au trezit că nu mai curge nimic la robinete. Situaţia este cât se poate de critică, având în vedere că apa este un pion extrem de necesar la casa omului.
La redacţia noastră au sosit mai mulţi cetăţeni din satul Bârsău, care au reclamat faptul că de mai bine de o lună au rămas fără apă. Ceea ce nu înţeleg aceştia este motivul pentru care s-a ajuns în această situaţie, în condiţiile în care până nu demult, totul părea să fie în regulă. Ba mai mult, zile trecute au primit în poartă un anunţ în care erau înştiinţaţi cu privire la programul în care vor avea apă la robinete. Mai exact, între orele 7.00 şi 20.00, însă apa se lasă aşteptată. Care să fie explicaţia?
Se schimbă furnizorul
În încercarea de ajunge la un răspuns menit să le redea liniştea locuitorilor satului Bârsău, am luat legătura cu primarul comunei, care a desluşit iţele încurcate ale problemei. Totul pare să aibă o explicaţie cât se poate de logică. „Reţeaua de apă a fost realizată pe banii primăriei în anul 2011. De atunci şi până acum, oamenii au consumat fără să plătească, s-au branşat 950 de familii  din întreaga comună. Din luna septembrie a anului trecut am convenit să cedăm reţeaua către operatorul Apa Prod şi din câte ştiu eu, s-a aprobat preţul pe care oamenii vor trebui să îl plătească de acum înainte, şi anume, 2,08 lei/mc fără TVA. Chiar de săptămâna viitoare, vor veni să încheie contractele cu cetăţenii“, a declarat Dorin Jibetean, primarul comunei Hărău.
Au scăldat zarzavaturile
Nu degeaba s-a ajuns în această situaţie, există un motiv bine întemeiat. Ca să nu rişte să rămână fără recolte, unii gospodari profită la maximum de gratuitatea apei. „Avem patru foraje în păşunea din localitatea Hărău. Din cauza căldurii şi a secetei din ultima perioadă, unii oameni au început să îşi ude grădinile cu apă de la reţea. Dacă s-ar limita la o cantitate acceptabilă de apă fiecare familie, ar ajunge la toată lumea. De aceea, începând de săptămâna trecută, am luat decizia de a alimenta cu apă cele patru sate din comună, prin rotaţie, în fiecare zi câte unul, ca să nu ne mai confruntăm cu astfel de probleme. Sunt convins că odată ce vor semna contractele cu Apa Prod, asemenea necazuri vor dispărea. În plus, comuna noastră se află pe lista prioritară de investiţii a societăţii Apa Prod“, a adăugat primarul comunei Hărău. Cel mai probabil, reţeaua de alimentare cu apă din comuna Hărău va fi modernizată şi adusă la standardele actuale în cursul anului viitor. „Apa Prod SA Deva se află în procedură de evaluare a reţelei de apă din comuna Hărău. Debitul proiectat al reţelei de alimentare cu apă este redus, iar în perioadele de secetă, sursele seacă. Problemele vor fi remediate odată cu finalizarea şi implementarea viitoarelor investiţii“, a declarat purtătorul de cuvânt al Apa Prod, Andreea Morogan.

One thought on “Locuitorii satului Bârsău o dau din colţ în colţ. De ce au rămas fără apă la robinete?

  • Povesti de adormit copii. Ce evaluare cand odata cu autostrada s-a construit in Harau o Uzina de apa nou-nouta adica acum mai putin de 5 ani. Si ce sa modernizeze la ea cand, cu banii primiti din vanzarea pamantului de la Chimindia, au construit si reteaua si uzina. Totul e nou-nout ! Proiect facut pe genunchi sau executie facuta cu firme de doi bani ?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura