Eveniment

Judecătorul Popescu îşi aşteaptă sentinţa după gratii

Carmen Cosman

La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a desfăşurat deja ultimul act al procesului judecătorului Valentin Popescu (foto), care a suscitat atenţia opiniei publice, iar în data de 16 martie se va pronunţa şi sentinţa finală în acest caz.
Fost vicepreşedinte al Judecătoriei Petroşani, magistratul Valentin Popescu se află de aproape un an după gratii, după ce a fost reţinut şi apoi trimis în instanţă de către DNA-Serviciul Teritorial Alba Iulia. Odiseea lui Valentin Popescu a început în data de 31 martie 2010, când a fost ridicat de acasă, la solicitarea procurorilor DNA, fiind acuzat de săvârşirea mai multor infracţiuni. Imediat după arestarea preventivă, Consiliul Superior al Magistraturii a dispus suspendarea din funcţie a lui Popescu. Prin rechizitoriul întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie-Serviciul Teritorial Alba Iulia, în data de 6.05.2010, Popescu a fost trimis în judecată, iar în sarcina lui s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă în formă continuată, luare de mită, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, încheierea de tranzacţii financiare incompatibile cu funcţia deţinută.

Trimis în închisoare de prima instanţă

După judecarea cazului, Curtea de Apel Alba Iulia l-a condamnat pe fostul vicepreşedinte al Judecătoriei la doi ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de încheiere de tranzacţii financiare incompatibile cu funcţia avută, doi ani pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, trei ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, doi ani pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, trei ani pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, şase luni pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Conform legislaţiei româneşti, pedepsele au fost contopite, iar sentinţa finală a fost de trei ani de închisoare şi doi ani interzicerea unor drepturi, pe care o sporeşte cu şase luni închisoare urmând ca în final, inculpatul să execute pedeapsa de trei ani şi şase luni închisoare, şi pedeapsa complementară a interzicerii pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei principale.
Nemulţumit de sentinţă, judecătorul a formulat recurs, iar în data de 16 martie, instanţa ICCJ se va pronunţa în această cauză.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura