Politica si administratie

Învățământul din Luncoiu de Jos, cu o treaptă mare mai sus

Magdalena Șerban

Unitatea de învățământ gimnazial din Luncoiu de Jos a trecut ieri printr-o ins­pecție școlară generală, cu acest prilej, Maria Ștefănie – Inspector Școlar General și Szasz-Barra Zsofia – Ins­pec­tor Școlar General adjunct cu­nos­când de aproape condițiile moderne în care se desfășoară actul educațional, edi­ficiul fiind refăcut aproape din temelii.
La prezentare au luat parte primarul locului – Călin Dud, prof. Călin Dorin Petric – directorul școlii generale de aici, consilieri locali și părinți care au fost con­sultați în legătură cu eventualele do­leanțe, cu recomandările pe care le au și s-a făcut o trecere în revistă a pers­pectivelor legate de îmbrățișarea unei viitoare ramuri liceale, în cazul acelora care au copii în clasa a VIII-a.

De la educație pornește totul
„Rezultatele școlare depind în primul rând de elev și de profesor, dar și de familie și comunitate. Școala arată im­presionant și vreau să aduc felicitări pentru tot ceea ce s-a făcut aici. Sunt condiții excepționale și fiecare poate să observe acest lucru. Vom avea grijă atât prin activitatea de zi cu zi, cât și prin proiectele și programele adiacente, menite să crească în mod special cali­tatea serviciilor educaționale, să-i aju­tăm să reușească. Îl felicit pe domnul primar pentru tot ceea ce făcut pentru în­vățământul local”, a transmis ins­pec­to­rul şcolar general al judeţului Hunedoara, prof. dr. Maria Ştefănie. Despre efortul comun, edilul Călin Dud a explicat că a durat 2-3 ani, atât părinții cât mai ales copilașii și cadrele didactice fiind conștienți că fără concesii și sacrificii nu poți să te bucuri de o școală modernă, mai bine dotată comparativ chiar cu multe de la oraș. ,, Am întâmpinat pro­vo­cări în timpul implementării proiectului, dar am găsit soluții alternative și nu am rămas împotmoliți. Vrem să facem și mai mult. Trebuie să fim convinși că de la edu­cație pornește totul. Avem obligația de a crea condiții pentru a se putea face educație. Le mulțumesc părinților pen­tru că au dat dovadă de răbdare, au pus umărul să facem curățenie, s-au implicat mult. Iar acum avem încă o împlinire de anunțat, numărându-ne printre cele 23 de administrații din județ care vor primi în acest an un microbuz școlar nou, elec­tric, în cadrul demersului ce aparține de Consiliul Județean Hunedoara. Chiar vrem să mulțumim conducerii județene și Inspectoratului Școlar pentru acest lucru. La ora actuală, folosim un micro­buz din 2008, care parcurge câte 150 de kilometri pe zi, deci vă dați seama de uzura lui. Nu doar pentru confortul ele­vilor e important, ci e vital pentru sigu­ranța lor. Să nu mai punem cât de cos­tisitor e când se strică. Avem și un proiect pentru două stații de încărcare electrică, deci infrastructura va fi una bună. Lucrurile se vor lega frumos”, a afirmat edilul Călin Dud.

Vechime mare
Școala Gimnazială din Luncoiu de Jos a trecut printr-un amplu proces de rea­bi­litare, concretizat în baza unui proiect câştigat pe axă guver-namentală (Pro­gramul Naţional de Dezvoltare Locală – PNDL). Pe toată perioada execuției lu­crărilor, cursurile s-au desfășurat la Centrul de Informare Turistică, la că­minul cultural – la sala de fitness, la Bibliotecă, într-un spațiu închiriat (un fost punct alimentar), iar cancelaria a fost amenajată la dispensarul uman. Dar cu toate acestea, nimeni nu s-a plâns. S-a înțeles că va fi mai bine. Cu mult. E drept, căci în afara pereților, a fost schimbat tot. Nu de altceva, dar are o vechime considerabilă (1964) și ca orice construcție, în timp s-a deteriorat foarte mult. Valoarea totală a investiției însu­mea­ză 8,5 milioane de lei, din care 7,5 milioane de lei înseamnă fonduri de la bugetul de stat, iar 914.849 de lei re­prezintă contribuția de la bugetul local.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura