Politica si administratie

Eroul naţional Avram Iancu, evocat cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea sa

Importanţa eroului naţional Avram Iancu pentru istoria românilor a fost evo­cată joi, la Deva, în cadrul unei con­ferinţe internaţionale la care participă istorici din România şi alte nouă state europene şi SUA, manifestarea fiind organizată cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea celui pe care moţii din Ţara Zarandului l-au numit Crăişorul munţilor.

Specialiști
Intitulat „Avram Iancu – 200 de ani de la naştere. Omul, contemporanii, epoca”, evenimentul este organizat, în perioada 9-10 mai, de Consiliul Judeţean Hunedoara, prin Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, şi în parteneriat cu Academia Română şi Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca.
Potrivit organizatorilor, comunicările ce vor fi prezentate în cadrul conferinţei sunt realizate la un înalt nivel ştiinţific de către istorici specialişti în istorie mo­dernă, sociologi, filologi, cercetători din domeniul presei, fiind caracterizate printr-o mare diversitate tematică.
De asemenea, pe lângă per­so­nali­ta­tea lui Avram Iancu, se vor pune în lu­mină şi epoca revoluţiei paşoptiste din Europa, ideologiile dominante, con­tem­poranii români şi europeni ai liderului moţilor, legăturile existente între re­vo­luţionarii vremii etc.
„La noi, cel puţin în Ardeal, Avram Iancu e în sufletele tuturor. (…) În acest an va avea loc Congresul naţional al is­toricilor, ediţia a IV-a, la Chişinău, iar acolo va fi o sesiune specială dedicată lui Avram Iancu”, a spus, în deschiderea lucrărilor, preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel-Pop.

Portretul eroului
Prezentă la eveniment, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, născută şi crescută în Ţara Zarandului, a arătat că încă din copilărie a fost educată în spi­ritul respectului faţă de faptele lui Avram Iancu.
„Pentru noi, moţii, Avram Iancu este simbolul dedicării pentru binele po­po­rului român. (…) În vremuri de încercare şi dezbinare, Avram Iancu a arătat că uni­tatea şi curajul pot înfrânge cele mai mari obstacole, devenind astfel o sursă de învăţăminte pentru prezentul şi vii­torul nostru”, a spus ministrul Familiei.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor, gazda manifestării, a arătat că prezenţa la Deva a unor istorici şi specialişti de marcă va contribui la creionarea por­tre­tului eroului naţional Avram Iancu.
„Prin intermediul acestei prestigioase conferinţe, ne dorim să aducem clari­fi­cări asupra vieţii şi personalităţii lui Avram Iancu, la fel cum ne dorim să înţelegem mai profund implicarea sa în mişcarea socială şi naţională a ro­mâ­nilor din Transilvania, alături de alţi lideri importanţi ai vremii”, a punctat pre­şedintele CJ Hunedoara.
Cu ocazia conferinţei, CJ Hunedoara a reeditat volumul „Avram Iancu – o viaţă de erou”, scris de istoricul Silviu Dragomir, despre care preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, spunea că „este cel mai bun biograf al lui Avram Iancu, un simbol pentru Aca­de­mia Română şi pentru istoriografia ro­mânească, în general”. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura