ActualitateFlash

După aproape 200 de ani, aceste animale şi-au făcut, din nou, apariţia în judeţul nostru. Trei familii de castori, descoperite lângă satul Bejan

02 castorNatalia Bumbac

O firmă specializată în monitorizarea biodiversităţii va supraveghea întreg şantierul unde se lucrează la construcţia Lotului IV al Autostrăzii Deva – Lugoj. Decizia a fost luată după ce un hunedorean a sesizat autorităţile de mediu din judeţ cu privire la existenţa unor familii de castori, specie protejată prin lege.

Soluţii şi pentru protecţia mediului
Atunci când a fost întocmit, proiectul pentru tronsonul din şoseaua de mare viteză care urmează să facă legătura dintre Lugoj şi Deva a întâmpinat numeroase probleme. Majoritatea dintre ele au avut legătură cu sesizările venite din partea unor cetăţeni sau a unor organizaţii care se preocupă de protecţia mediului. Ecologiştii au reclamat anumite abuzuri care s-ar putea produce asupra speciilor de animale protejate, care se găsesc în zona viitoarei autostrăzi, ale căror habitate ar putea fi distruse, pentru că nu au fost luate în calcul atunci când a fost întocmit proiectul. Astfel, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a fost nevoită să găsească soluţii, în caz contrar construcţia autostrăzii ar fi fost pusă sub semnul întrebării. Nu sunt puţine situaţiile în care anumite ONG-uri au atacat în instanţă avizele de mediu eliberate pentru anumite proiecte şi nu de puţine ori au avut câştig de cauză.

A sesizat autorităţile de mediu
Din acelaşi registru se numără şi sesizarea lui Mirel Vanca, hunedoreanul care a atenţionat autorităţile de mediu din judeţ despre existenţa unor familii de castori în apropiere de localitatea Bejan, zonă în care se construieşte autostrada. „De la sfârşitul săptămânii trecute au început în forţă lucrările la autostradă, mai exact în zona localităţii Bejan, lungul porţiunii din DJ 706 A aflată între DN 76 şi iazul nou al Termocentralei Mintia. În porţiunea respectivă s-au stabilit castori, chiar în canalul de sub dig, din partea dreaptă, iar urmele activităţii lor se întind pe circa 1 km, urme care cuprind cel puţin două baraje şi numeroşi copaci roşi de aceştia. Nu am ştiut că lucrările la autostradă vor fi atât de apropiate de acel canal, de aceea am adresat acum o sesizare către Garda de Mediu şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara”, ne-a mărturisit Mirel Vanca.

Lucrările nu vor fi întrerupte
În urma acestor sesizări – ne-a declarat Georgeta Barabaş, directorul APM Hunedoara – agenţia de mediu a solicitat celor de la CNADNR să încheie un contract de monitorizare a biodiversităţii cu o firmă specializată pe toată perioada în care se va construi autostrada. Contractul a fost încheiat de aproximativ o săptămână, iar reprezentanţii firmei SC Wildlife Management Consulting SRL Hunedoara, care va supraveghea şantierul autostrăzii, au reuşit să facă primele inspecţii în teren, acestea demonstrând că Mirel Vanca a avut dreptate atunci când a făcut sesizarea. „Din primele opinii pot să vă spun că sunt trei familii de castori între localităţile Cuieş şi Bejan. Două dintre ele au migrat mai sus de zona în care se execută lucrările la autostradă, deoarece şi-au găsit alt loc. Pot să vă spun că, în ce priveşte constructorul autostrăzii, acesta înţelege problemele de mediu şi le respectă. Până acum nu se pune problema întreruperii lucrărilor la autostradă, acest lucru se poate întâmpla doar în momentul în care vom găsi o specie de animale de o mare raritate şi nu va exista o soluţie de deviere sau mutare a habitatului lor”, a explicat Călin Hodor, directorul firmei desemnate cu monitorizarea şantierului autostrăzii.

Au fost aduşi din Germania
Castorii sunt o specie de rozătoare semi-acvatice cu o lungime a corpului de aproximativ 90 de centimetri. Mamiferele vieţuiesc în preajma bazinelor acvatice medii şi mari, unde îşi construiesc baraje şi diguri din pământ, sau rod din tulpina copacilor, un lucru care demonstrează existenţa castorilor în zonă. Dar castorii au dispărut de pe teritoriul României de prin anii 1824. Aşa că, la începutul anilor ‘90, oamenii de ştiinţă au încercat să reintroducă vieţuitoarele în arealul românesc, aducând peste 100 de exemplare din Germania. Castorii aduşi au fost eliberaţi în trei bazine hidrografice majore, Olt, Mureş şi Ialomiţa. Astăzi, potrivit estimărilor oamenilor de ştiinţă, există mai mult de 1.500 de astfel de animale. Şi nu doar că le-au priit zonele din ţară în care au fost relocaţi, dar au început să migreze. Urme de castor au fost găsite până-n Delta Dunării. Ceea ce nu este de mirare, pentru că un castor poate migra câte 35 de kilometri pe noapte. Despre familiile de castor aciuate în judeţul nostru, se crede că ele au migrat din Lunca Mureşului, din zona Aradului.

One thought on “După aproape 200 de ani, aceste animale şi-au făcut, din nou, apariţia în judeţul nostru. Trei familii de castori, descoperite lângă satul Bejan

  • Vreti sa ziceti ca inca mai exista acolo castorii ? Nu a mers pana acum Calciu si cu asociatii sa-i impuste ?..Aia nu au nici un Dumnezeu…nici suflet si nici bun simt, mirare ca nu i-au braconat pana acum !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura