FlashPolitica si administratie

Cetatea Deva, în vizorul activiştilor de mediu

05 cetatea devaNatalia Bumbac

Ieri, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara a organizat o întâlnire cu un grup de cetăţeni din Deva, care au ridicat mai multe probleme privind respectarea legislaţiei de mediu de către autorităţile locale ale municipiului. Principala preocupare a reprezentanţilor societăţii civile a fost legată de lucrările de reabilitare a Cetăţii Deva.

Problema PET-urilor şi a arborilor uscaţi
O altă reclamaţie a acestora a fost despre gunoaiele care nu au fost curăţate de pe traseele pietonale care duc către monumentul arhitectonic. După întâlnirea de ieri de la APM Hunedoara şi vizita în teren cu reprezentanţi ai presei şi ai Gărzii de Mediu Hunedoara la Cetatea Deva, s-a stabilit ca astăzi să se organizeze o nouă întrevedere la sediul aceleiaşi instituţii, unde vor participa toţi factorii implicaţi în problemele menţionate mai sus, pentru a-şi prezenta punctele de vedere.
Vizita de ieri în teren s-a oprit la poarta I a Cetăţii Deva, deoarece accesul în incinta monumentului istoric nu a fost permisă. Asta, pentru că zona cetăţii are regim de şantier, lucrările de reabilitare nefiind recepţionate de autorităţi. Totuşi, aspectele descrise de activiştii de mediu au fost regăsite la faţa locului, mai ales în zona trotuarului care urcă pe lângă gardurile de pe limita proprietăţilor private de la poalele Dealului Cetăţii. În zona respectivă, deşeuri, constând în PET-uri, piese de aparatură electronică şi vestimentară etc., ce-i drept destul de proaspete, au fost aruncate printre arbori. Şi în zona tunelului au fost aruncate suficiente gunoaie de către vizitatori, încât să trezească indignarea celor care respectă şi iubesc natura. De asemenea, a fost aspru criticată de către activiştii de mediu problema arborilor uscaţi, ale căror crengi cad şi pun în pericol siguranţa turiştilor, lucru pe care nimeni nu încearcă să-l rezolve, au arătat aceştia.

Curăţenie se face, dar degeaba
Deşi răspunsul autorităţilor locale este aşteptat astăzi de către reprezentanţii societăţii civile, la solicitarea ziarului nostru, Primăria Deva a transmis câteva explicaţii cu privire la problemele ridicate de către aceştia. În privinţa toaletării arborilor uscaţi şi a lucrărilor de igienizare în zona respectivă, Mona Voinescu, reprezentantul Biroului de Presă al Primăriei Deva, a precizat următoarele: „Dealul Cetăţii este rezervaţie naturală şi sit de importanţă comunitară, inclus în reţeaua ecologică europeană Natura 2000, şi se află în administrarea Ocolului Silvic Simeria, autoritate care are în administrare vegetaţia forestieră din zona respectivă. Primăria municipiului Deva efectuează periodic lucrări de igienizare în această zonă, dar, din păcate, există încă persoane care vizitează Dealul Cetăţii şi nu înţeleg să respecte regulile minime de comportament într-o arie protejată. Cea mai recentă acţiune de igienizare a zonei a fost efectuată luna trecută.”
Despre aspectele sesizate de cetăţenii municipiului cu privire la materialele folosite la reabilitarea monumentului istoric, care sunt, în opinia lor neadecvate, autorităţile locale au arătat că lucrările executate pe Dealul Cetăţii precum şi materialele folosite au respectat întocmai proiectul tehnic, întocmit de fosta administraţie a municipiului şi finanţat din fonduri europene.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura