Actualitate

Ce reprezintă CNP-ul, codul numeric personal pe care îl au toți românii

Dacă te-ai întrebat vreodată ce înseamnă Codul Numeric Personal (CNP) pe care l-ai primit la naștere și pe care îl ai buletinul de iden­ti­tate, ex­plicația este una cel puțin inte­re­santă. Numărul de 13 cifre este unic pentru fiecare persoană și este tre­cut de stat în Registrul per­manent de evidenţă a popu­la­ţiei.

1 și 2 pentru cei născuți până în 1999
CNP-ul a fost instituit, pentru pri­ma dată, în 1978. Printr-un decret pre­zidenţial nr. 59, semnat de Nicolae Ceauşescu în 2 martie 1978, s-a sta­bilit implementarea unui cod numeric personal pentru toţi ce­tă­ţenii români, precum şi pentru stră­inii cu domiciliul în România.
„Codul numeric personal, alcătuit din 13 cifre pe structura SAALLZZJJNNNC, va fi înscris în actele de identitate, de stare civilă şi în alte acte per­sonale”, se spunea în document. Ce înseamnă cifrele respective? S – Sexul şi secolul. Prima cifră a CNP-ului reprezintă sexul posesorului şi secolul în care s-a născut. Bărbaţii născuţi până în anul 1999 au cifra 1, iar femeile 2. După anul 2000, băr­bații au cifra 5 iar fe­meie 6. AA – Anul naşterii. Urmă­toa­rele două ci­fre din CNP reprezintă anul naşterii, ceea ce înseamnă că o per­soană născută în 1976 va avea în CNP cifrele 7 şi 6. LL – Luna naşterii. Ur­mează luna nașterii, de exemplu aprilie – care are cifrele 0 şi 4. Luna no­iembrie are cifrele 1 si 1, de­cem­brie 1 și 2. ZZ – Ziua Naşterii. Ur­mă­toa­rele cifre din CNP sunt cele ale zilei în care persoana s-a născut. Dacă ea s-a născut în 19, va avea înscrise aceste cifre. Dacă s-a năs­cut înainte de data de 10, de ex­em­plu în 4, în CNP vor apărea cifrele 0 şi 4. JJ – Codul jude­ţului unde s-a născut persoana. După aceste date, in CNP sunt înscrise alte două cifre care reprezintă judeţul sau sectorul (pentru Bucureşti) unde persoana s-a născut sau are reşe­din­ţa. Fie­care judeţ din România este re­pre­zentat cu un cod care începe de la 01, în cazul judeţului Alba, şi se ter­mină la 52, numărul pentru judeţul Giurgiu. Cele şase sectoare ale Ca­pi­talei au şi ele câte un număr în aces­te 52 de coduri. NNN – Nu­mă­rul de or­dine. După codul judeţului sau al sec­torului din Bucureşti, în CNP sunt înscrise trei cifre care reprezintă codul unic al persoanei. Acestea sunt din inter­valul 001 – 999 care se împart birourilor de Evidenţă a Populaţiei din fiecare judeţ, respeciv sector al Capitalei, astfel încât un anumit nu­măr din acel interval să fie alocat unei sin­gure persoane într-o anumită zi. C – Cifra de control. Ultima cifră din Codul Numeric Personal este cifra de con­trol care este dată în urma unui calcul matematic folosind ce­le­lalte 12 cifre ale CNP-ului. Pentru a afla cifra de con­trol se înmulţeşte fie­care cifră din CNP cu cea de pe ace­eaşi poziţie din numărul 279146358279. Rezulta­te­le se adună, iar suma obţinută se îm­parte la 11. Restul din împărţire este cifra de control. Dacă restul este 10, cifra de control este 1. Acest lucru în­seamnă că cifra de control este ega­lă cu restul. Cifra de control este cea care validează Codul Numeric Per­so­nal.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura