Comunitate

Sute de alocaţii europene pentru copiii hunedoreni

04 alocatii europene

Loredana Goangă

Hunedorenii plecaţi la muncă în străinătate pot beneficia de alocaţii pentru copiii lor în ţara în care lucrează, numai dacă îşi desfăşoara activitatea în mod legal. Măsura este valabilă pentru statele Uniunii Europene, dar şi Norvegia, Liechtenstein, Islanda şi Elveţia.
Aproape 500 de copii hundoreni primesc alocaţie în ţările membre ale Uniunii Europene, cele mai multe cazuri fiind în Germania. „Copiii care nu au plecat cu părinţii în străinătate, pot beneficia de alocaţia primită de la acel stat, dacă părintele îndeplineşte conditiile cerute de ţara respectivă şi depune o solicitare”, a declarat Octavian Băgescu, directorul Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială Hunedoara. Potrivit acestuia, anul trecut 513 de familii sau persoane singure au solicitat completarea unor formulare pentru obţinerea alocaţiei într-un alt stat şi au fost completate 895 de formulare. Dintre acestea, pentru 473 de copii au fost suspendate drepturile în România pentru a primi alocaţia în alte ţări membre U.E., cele mai multe fiind în Germania – 232 de copii, Austria – 81 de copii, şi Italia – 60 de copii. Totodată, pentru 323 de beneficiari s-a acordat alocaţie de stat în România, după ce au fost efectuate verificările cu instituţiile similare din alte ţări.
Alocaţii de peste 100 euro
Din cauză că statul român oferă o alocaţie de aproximativ 10 euro, în ţări precum Germania, Italia sau Franţa, aceasta depăşeşte 100 de euro.
În prezent, cuantumurile sunt de trei tipuri, şi anume: 42 de lei pentru copii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi chiar peste 18 ani dacă urmează o forma de învăţământ, 84 de lei pentru copiii cu handicap cu vârsta între 3 şi 18 ani şi 200 de lei pentru cei cu vârsta între 0 şi 2 ani sau chiar până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.
Pentru a beneficia de aceste drepturi băneşti, procedeul este unul relativ simplu. Pentru început trebuie depusă o cerere la instituţia competentă cu plata prestaţiilor familiale din ţara unde îşi desfăşoară activitatea, după care se completează un formular european special. Acestea pot fi transmise atât prin poştă, cât şi depuse direct la Agenţiile Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială, fie de părinte, fie de o terţă persoană.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura