Actualitate

Studiul care răstoarnă tot! Efectele adverse ale vaccinării anti-COVID: Cercetătorii au descoperit riscuri de afecțiuni grave

Avem rezultatele celui mai mare stu­diu al efectelor adverse post-vac­ci­nare COVID-19. Testele au fost fă­cute pe 99 de milioane de persoane vaccinate, iar afecţiunile cardiace, neuro­logice şi sanguine au fost cele mai întâlnite în cazurile de reacţii ad­verse, scrie stiripesurse.ro.

Durerea în piept
Testele privind efectele adverse ale vaccinelor anti-COVID au fost făcute pe 99 de milioane de persoane vacci­nate, din Australia, Argentina, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Noua Zeelandă și Scoția, scrie antena3.ro. Afecţiunile cardiace, neurologice şi sanguine au fost cele mai întâlnite în cazurile de reacţii adverse. Iată care au fost afecţiunile descoperite de cerce­tă­tori. Miocardita, adică inflamarea muş­chiului inimii – a fost identificată după prima, a doua şi a treia doză de vaccin pe bază de ARN mesager. Cele mai comune simptome în cazul mio­car­ditei sunt durerea în piept, oboseala, um­flarea gleznelor și tălpilor, bătăile rapide și neregulate ale inimii, difi­cul­tățile de respirație atât în timpul activi­tă­ților fizice, cât și în repaus, senzație de leșin, dar şi simptomele ca de gripă. În cazul pericarditei, simptomele sunt tusea, palpitaţiile, dar şi dificultaţile de respiraţie atunci când staţi întins.

Creștere semnificativă
O altă afecţiune diagnosticată în 190 de cazuri, aproape triplu faţă de esti­ma­rea specialiştilor, a fost sindromul Guillain-Barré, o afecţiune neurologică care poate duce la paralizie. Cerce­tă­torii au observat o creștere semni­fi­ca­tivă a cazurilor ale acestui sindrom la 42 de zile de la prima doză de vaccin Astra Zeneca. Vaccinurile ARN me­sager nu au fost asociate acestui risc, potrivit studiului cercetătorilor de la Global Vaccine Data Network. Mai mult decât atât, în cazul vaccinului Astra-Zeneca s-a observat şi o creştere de
3 ori a riscului de tromboză venoasă ce­rebrală. Concret riscul formării chea­gu­rilor de sânge la nivelul creierului. Cu toa­te acestea, cercetătorii susţin că ris­curile asociate îmbolnăvirii de Covid-19 depășesc cu mult riscurile vaccinării. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura