ActualitateFlash

Adio, ieșire la pensie mai devreme cu 2 ani! Noua lege a pensiilor nu mai are prevederea pentru cei care au locuit în zonele poluate

Mulți hunedoreni și-au făcut calcule, că pot ieși mai repede la pensie, fără să fie penalizați. Era vorba de prevederea care arată că aceia care au locuit 30 de ani în zonele poluate din județ pot ieși la pensie cu doi ani mai devreme, fără penalizare. Însă, în noua lege a pensiilor, această prevedere nu mai apare.

Soluții
„Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea rema­nentă (…) din Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certeju de Sus, Crișcior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Răchitova, Şoimuş, Teliucu In­ferior, Uricani, Vaţa de Jos, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, beneficiază de redu­cerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare”, se arăta în vechea lege a pensiilor, Legea nr.263.
Dumitru Costin, preşedinte Blocului Naţional Sindical, a transmis, ieri, despre proiectul de lege adoptat de guvern privind reforma sistemului public de pensii, că îi sancţionează pe salariaţii activi şi că vor sesiza Comisia Europeană asupra incerti­tu­di­nilor pe care le aduce această lege.
Blocul Naţional Sindical a organizat ieri o conferinţă de presă, pe tema proiectului de Lege adoptat de Guvernul României privind reforma sistemului public de pensii. „Am prezentat principalele probleme pe care le va aduce proiectul de lege, odată intrat în vigoare. Milioane de români vor fi afectaţi di­rect. De asemenea, am prezentat şi prin­ci­palele soluţii pentru îndreptarea acestor erori”, arată BNS.
„Vom sesiza Comisia Europeană în România asupra incertitudinilor pe care le aduce această lege. Am sesizat deja comisarul european pentru muncă! Singurii care beneficiază, pe termen scurt, de acest proiect sunt actualii pensionari aflaţi în plată. Nu pare să fie soluţia pe care o aşteptau lucrătorii din România! Pregătiţi-vă că în 2030 va fi crescută din nou vârsta de pen­sionare aşa cum arată lucrurile, odată cu adop­tarea proiectului”, a menţionat Costin. (A. Năstase)