Fara bascalie

Spaţiile verzi din Deva, agresate din nou

Fragment de articol din „Mesagerul hunedorean”, din data de 19 aprilie: „Ne înecăm în praf, iar organismul nostru resimte din plin acest lucru. În primul trimestru al acestui an, în judeţul Hunedoara s-au semnalat mai multe depăşiri ale concentraţiilor de pulberi în suspensie, cu efecte directe asupra sănătăţii noastre. Georgeta Barabaş, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Hunedoara, a declarat că în primul trimestru al acestui an, cele mai multe depăşiri au fost semnalate pe staţiile de monitorizare a calităţii aerului din Deva.”
În plus, o ştire din 2008, ce poate fi citită integral pe site http://www.ecomagazin.ro/in-deva-sunt-de-patru-ori-mai-putine-spatii-verzi-decat-prevede-legea/: „În doar şapte ani, suprafaţa de zonă verde din Deva a scăzut de la 96 de hectare, la numai 22. Cel puţin, asta reiese dintr-o statistică realizată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara. Experţii spun că spaţiul verde s-a redus de patru ori, din cauza construcţiilor necontrolate şi a distrugerii zonelor verzi dintre blocuri”.
Sâmbătă seara, am aflat întâmplător, stând la o terasă, că va continua acţiunea municipalităţii de distrugere a gardului viu care mărgineşte străzile centrale ale oraşului, sub pretextul – cel puţin aşa susţinea cel care mi-a dat informaţia – că sunt prea mulţi ţânţari în gardul viu… Motivul mi se pare hilar – ar trebui distruse parcuri şi păduri în logica asta, dar toată lumea ştie că există substanţe pentru dezinsecţie. În porţiunea blocul turn – Direcţia de sănătate publică (sic!) gardul viu urmează să fie scos astăzi.
Gardul viu a fost distrus şi în centru, fiind plantaţi câţiva brăduţi, care nu se compară cu bogăţia vegetală a unui gard viu. Mai mult – centrul Devei este foarte înghesuit şi circulaţia este intensă. Gardul viu îi apăra pe pietoni şi pe ocupanţii teraselor de vară, atât de noxe, cât şi de zgomot, pentru că avea o înălţime de 1,5 m şi o lăţime de aproape un metru. Capacitatea sa de filtrare a aerului era mult mai mare decât a celor câţiva brăduţi plantaţi în zona verde. 
Se ştie foarte bine că în ultimii ani, Deva s-a extins foarte mult, în special prin construcţii, civile sau industriale. În afara oraşului, terenurile s-au transformat în expoziţii de piatră pentru construcţie. Ocuparea Dealului Paiului, a zonei Zăvoi etc., nu a putut fi compensată în termeni de refacere a vegetaţiei. Ar trebui campanii majore de plantare de copaci în zonele centrale, cele mai expuse la poluare cu gaze de eşapament. Apoi, oraşul este înconjurat de poluatori majori (fabrici şi halde de steril). Zona centrală a oraşului a pierdut şi ea enorm de multe spaţii verzi, de la cele de 10 metri pătraţi, până la cele de sute de metri pătraţi. Oriunde a fost un loc liber, pac! o clădire, o terasă sau o statuie. În multe locuri, verdeaţa este distrusă de faptul că sunt parcate maşini.
Edilii ar trebui să ştie că majoritatea cetăţenilor nu au case de vacanţă, unde să fugă la sfârşit de săptămână, aşa că trebuie să rămână în oraşul cu din ce în ce mai puţin spaţiu verde.
Din păcate, discutând deja cu unii despre ceea ce se întâmplă, au fost de acord că se distrug spaţiile verzi, dar au replicat „nu avem ce face…”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura