ComunitatePolitica si administratie

Scrisoarea anuală a primarului municipiului Hunedoara către cetăţeni

Stimată doamnă/stimate domn,

 

Am reuşit, împreună, să parcurgem un alt an dificil – 2021. Vă mulţumesc pentru suportul acordat Primăriei municipiului Hunedoara în demersurile sale administrative, economice şi sociale. Sper din tot sufletul ca anul 2022 să însemne pentru fiecare dintre Dumneavoastră cât mai puţine obstacole şi neplăceri dar şi cât mai multe reuşite. Acelaşi lucru doresc să se întâmple şi în cazul activităţilor Primăriei, astfel încât această instituţie să contribuie şi mai mult la îmbunătăţirea nivelului de trai pentru fiecare hunedorean în parte.

În calitate de primar al municipiului Hunedoara, îmi revine plăcuta sarcină morală şi legală (conform H.G. 1723/2004) de a vă aduce la cunoştinţă principalele realizări ale administraţiei publice locale din 2021, precum şi situaţia celor mai importante proiecte de investiţii.

Hunedoara trebuie să îşi continue revirimentul economic, cultural, turistic, educaţional şi sportiv şi nu poate face acest lucru decât având o Primărie performantă. Iar o primărie nu poate fi cu adevărat eficientă fără a avea o relaţie onestă cu cetăţenii în slujba cărora este pusă. Credem că am reuşit să construim o astfel de relaţie şi ne dorim ca performanţele Primăriei municipiului Hunedoara din acest an să fie şi mai bune decât cele din anii trecuţi. Aşteptăm, în continuare, sesizările, opiniile şi propunerile Dumneavoastră.

 

La ora actuală, Primăria municipiului Hunedoara are în implementare proiecte de investiţii în valoare totală de aproximativ 82,2 milioane de euro. Cea mai mare parte a bugetului alocat acestor iniţiative îl reprezintă proiectele cu finanţare europeană aflate în faza de implementare, contractare sau în cea de depunere – 73,8 milioane de euro.  Şi în 2021, Primăria municipiului Hunedoara a continuat implementarea unor proiecte cu finanţare prin PNDL (în valoare totală de aproape 1,6 milioane de euro). Şi din bugetul local se investeşte pentru modernizarea oraşului. Anul trecut, valoarea investiţiilor realizate cu susţinere financiară din bugetul municipalităţii a fost de peste 4,1 milioane de euro, rămânând în diferite faze de execuţie o serie de investiţii începute anul trecut, în valoare de aproximativ 2,7 milioane de euro.

Această scrisoare reprezintă doar un rezumat al proiectelor Primăriei municipiului Hunedoara, actuale şi viitoare, iniţiative derulate în plus faţă de activităţile obişnuite derulate de o astfel de instituţie, de la lucrările de curăţenie şi întreţinere a spaţiilor publice, până la susţinerea financiară şi logistică a activităţilor din domeniile asistenţei sociale, educaţiei, sănătăţii, culturii şi sportului.

 

Modernizăm Hunedoara cu bani europeni

Pe parcursul anului 2021, Primăria municipiului Hunedoara a reuşit să înceapă lucrările efective în cadrul a două proiecte cu finanţare europeană „Coridorul Est” şi „Coridorul Central” care vor schimba cu mult în bine atât serviciul de transport public în comun cât şi felul în care arată mai multe zone din oraş. Anul acesta se va ajunge la faza de lucrări şi în cazul proiectului „Coridorul Vest”. Cele trei proiecte au un buget total de aproximativ 30 de milioane de euro şi, prin intermediul lor, s-a reamenajat, anul trecut, zona Sanitas (arie în care mai sunt câteva lucrări de efectuat), iar anul acesta şi anul viitor se vor înregistra schimbări semnificative pe b-dul Dacia, b-dul Republicii, Aleea Ciprian Porumbescu, dar şi în Centrul Vechi al oraşului. Prin intermediul celor trei proiecte amintite se vor achiziţiona 20 de autobuze hibrid, se vor moderniza 32 de staţii de autobuz existente, se vor amenaja 6 noi astfel de staţii, se va construi o nouă autobază şi se vor instala 20 de staţii de încărcare a autobuzelor hibrid. De asemenea, prin intermediul celor trei proiecte, vom avea 5 intersecţii nou semaforizare şi alte 6 intersecţii cu semafoare inteligente. Fiecare „coridoare de transport” (Est, Centru şi Vest) va beneficia de câte un sistem inteligent de management al traficului rutier şi un sistem informatic de management al transportului în comun. Se vor achiziţiona, în total, 358 de biciclete ce vor putea fi închiriate din mai multe puncte ale oraşului şi se vor amenaja noi piste pentru biciclişti. Cele trei proiecte prevăd şi modernizări ale reţelelor de iluminat, plantări de arbori şi arbuşti, precum şi achiziţionarea şi montarea de mobilier urban modern.

Străzile vizate pe „Coridorul de Vest” sunt: str. Constantin Bursan (accesul către Curtea Husarilor), str. Castelului, 9 Mai, Maior Mircea Ioan Stângă, Piaţa Libertăţii, b-dul Libertăţii şi b-dul Republicii, cu impact asupra străzilor Rotarilor, Cernei, Cloşca, b-dului Traian şi Pieţei „Iancu de Hunedoara”.

Străzile vizate pe „Coridorul Centru” sunt: str. Bucegi; b-dul Dacia (de la intersecția cu str. Bucegi până la intersecția cu b-dul Republicii, inclusiv zonele „Sanitas”, „Cora” şi „Parcul pensionarilor”),  22 Decembrie,  Aurel Vlaicu, Decebal și parțial str. Rotarilor.

Străzile vizate pe „Coridorul de Est” sunt: Buituri, Eroilor și Mureșului (tronson între str. Eroilor și str. Mihai Viteazu) din municipiul Hunedoara, însă aria de intervenție acoperă și următoarele străzi, prin impactul intervențiilor propuse:  b-dul. 1848, Al. Vlahuță, Gh. Lazar, Viorele, Trandafirilor, Pictor Luchian, Victoriei.

 

Investiţii în şcoli şi eficientizare energetică

Deşi întregul domeniu al construcţiilor a fost grav afectat de majorarea preţurilor la materiale dar şi de criza forţei de muncă, anul trecut proiectele de eficientizare energetică a celor 10 blocuri cuprinse în „Grupul 2” (B1 şi B 3 de pe str. Mihai Viteazul, K1, K2 şi K3 de pe strada Bucegi, 17, 22, 27, 29 şi 31 de pe strada Trandafirilor – valoare totală de 5.368.391,08 euro) au reuşit să avanseze. Tot anul trecut s-au început şi lucrările la eficientizarea energetică a blocurilor cuprinse în „Grupul I” (1, 2 şi 3 de pe str. Avram Iancu – zona CEC şi blocul A 1-1 de pe b-dul Dacia – valoare totală 1.907.625,01euro). În 2021 a avansat într-un ritm bun proiectul de dotare şi reabilitare a Ambulatoriului integrat al Spitalului municipal (valoare – 2,3 milioane de euro) şi au început lucrările efective pentru eficientizarea energetică a corpului principal de clădire a spitalului (valoare – 7,5 milioane de euro).

De asemenea, anul trecut s-au derulat ample proiecte de reabilitare  şi modernizare (care includ şi componenta eficientizării energetice) la mai multe unităţi şcolare din oraş: Colegiul Tehnic „Matei Corvin”, Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara”, Liceul Teoretic „Traian Lalescu”, Grădiniţa PP1 şi Grădiniţa „Piticot. În diferite stadii de implementare se mai află proiectele cu finanţare europeană întocmite pentru Liceul Tehnologic „Constantin Bursan”, Şcoala Gimnazială nr. 6 din cadrul Colegiului Tehnic „Matei Corvin” şi proiectul intitulat „Amenajare spații pentru servirea mesei de prânz, săli ”after school”, reabilitare terenuri de sport, dotare cabinete stomatologice și cabinete medicale în Școala Gimnazială nr. 1 și Școala Gimnazială nr. 2. din Municipiul Hunedoara”.

            Tot în 2021 şi tot cu bani europeni, au început şi lucrările pentru reabilitarea şi eficientizarea energetică a clădirii vechi a Primăriei.

 

            Alte proiecte europene cu impact important

2021 a fost anul în care au început să se vadă cel mai bine transformările benefice prin care trece Castelul Corvinilor, monumentul reprezentativ al Hunedoarei beneficiind de un proiect în valoare de aproximativ 5 milioane de euro.

Dintre iniţiativele important aflate în implementare mai trebuie să amintim proiectele intitulate „Sprijinirea regenerării municipiului Hunedoara – prin revitalizarea comunității (Reabilitarea Albiei Râului Cerna, Amenajarea unui Centru de Tineret și Modernizarea străzii Castelului)”,  respectiv „Revitalizarea centrului istoric al municipiului Hunedoara (Înființarea Muzeului Fierului și Reabilitarea Parcului Libertății)”. Într-o fază avansată a procedurilor se află şi proiectul pentru modernizarea iluminatului public pe b-dul Decebal, str. Aurel Vlaicu, b-dul Republicii, b-dul Traian, b-dul Dacia, str. 22 Decembrie, str. Avram Iancu, b-dul Mihai Viteazul, str. Bucegi, str. Aleea Şcolii, str. Buituri, str. Victoriei intersecţie cu b-dul 1848.

În faza de depunere se află acum două proiecte – pentru amenajarea fostei Şcoli Generale Nr. 10,  respectiv pentru reabilitarea blocurilor G2 de pe strada N. Bălcescu şi G 9 de pe strada Eliberării.

 

PNDL încă produce efecte pozitive în Hunedoara

2021 este anul în care, în Hunedoara, a început construirea primei unităţi de învăţământ ridicată din temelii, după 1989. Este vorba despre proiectul finanţat prin PNDL II pentru construirea unei creşe noi, în valoare totală de aproximativ 6,8 milioane de euro. Prin PNDL I, primăria municipiului Hunedoara a derulat anul trecut şi investiţia necesară pentru extinderea reţelei de canalizare pe traseul cuprins între străzile Marinescu şi Chizid (în valoare de aproximativ 170.000 de euro).

 

Investiţii din bugetul local finalizate în 2021

Anul trecut, Primăria municipiului Hunedoara şi-a concentrat eforturile şi spre reabilitarea şi modernizarea infrastucturii rutiere. S-au efectuat lucrări în valoare totală de aproape 3,4 milioane de euro pentru modernizarea străzilor şi realizarea parcări rezidenţiale în zonele: str. I.L. Caragiale, Piața Eliberării (parţial), str. Eliberării, str. Laminatorului (parcare bl.20), str. George Enescu (în spatele Băncii Transilvania), str. Mureşului (în spatele fabricii Novello), str. Viorele (în zona blocurilor 5 şi 6), str. Oţelarilor, str. Severin (parţial), str. Furnalelor, str. George Enescu (tronsonul dintre străzile Ion Creangă şi I.L. Caragiale), str. Serei, str. Ciprian Porumbescu, Peştişu Mare (parţial). Modernizarea şi extinderea reţelei de iluminat public a avut, de asemenea, o pondere destul de importantă în valoarea investiţiilor realizate din bugetul local, asfel de lucrări fiind realizate pe strada Poştei, b-dul Corvin (între str. 22 Decembrie şi str. Avram Iancu), precum şi pe străzile G. Enescu, Oţelarilor, Ciprian Porumbescu şi I.L. Caragiale. Amenajarea unei zone de rambleiere a deşeurilor inerte şi extinderea sistemului de supraveghere video se numără, de asemenea, printre investiţiile finalizate anul trecut.

 

            Proiecte finanţate din bugetul local, în derulare

Pentru 2022, Primăria municipiului Hunedoara îşi doreşte să finalizeze investiţiile începute în 2021, cu prioritate reabilitarea şi modernizarea stradală în zonele Piața Eliberării, str. Severin, Peştişu Mare, modernizarea Grădiniței cu Program Normal 6, de pe strada Trandafirilor, amenajarea unui teren de sport multifuncţional la Şcoala Gimnazială nr. 7 şi reabilitarea, modernizare și dotarea așezământului cultural din Peștișu Mare.

Anul acesta se vor finaliza şi lucrările de reabilitare a Casei de Cultură Hunedoara (proiect derulat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Hunedoara). Lista investiţiilor susţinute din bugetul local este una destul de lungă, iar fiecare proiect important va fi adus la cunoştinţa cetăţenilor prin intermediul mass-media.

 

Noi proiecte europene

În această perioadă se finalizează elaborarea a 44 de noi proiecte pentru care Primăria municipiului Hunedoara intenţionează să solicite finanţare europeană. Acestea vizează reabilitarea, modernizarea şi dotarea unităţilor de învăţământ care nu au beneficiat încă de astfel de proiecte, restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural – ansamblul arhitectural Castelul Corvinilor (etapa 2), înfiinţarea şi amenajarea unei „grădini urbane”, reabilitarea şi modernizarea Parcului Central şi a Parcului Corvinul, reabilitarea şi decontaminarea fostei platforme siderurgice (zona Ecosid) şi eficientizarea energetică a cel puţin 27 de blocuri din oraş (numărul proiectelor de acest fel poate creşte, în funcţie de solicitările venite dinspre asociaţiile de proprietari).

 

Lista detaliată a proiectelor Primăriei municipiului Hunedoara o găsiţi pe site-ul instituţiei urmând link-ul: https://www.primariahunedoara.ro/ziar/2022/02/scrisoarea-anuala-a-primarului-municipiului-hunedoara-dan-boboutanu-adresata-cetatenilor-2022/

 

Această scrisoare conţine un rezumat extrem de comprimat al proiectelor de investiţii ale Primăriei municipiului Hunedoara. Bineînţeles, acestora li se adaugă şi alte lucrări de anvergură mai redusă, dar la fel de importante pentru cetăţeni, lucrări derulate pe lângă activităţile curente ale Primăriei şi societăţilor din subordinea Consiliului Local Hunedoara.

În încheiere îmi exprim, din nou, convingerea că Hunedoara poate să facă însemnaţi paşi înainte astfel încât să devină, nu peste multă vreme, un oraş cu adevărat european. Şi anul acesta, Primăria municipiului Hunedoara va face tot ce îi stă în putinţă pentru accelerarea procesului de modernizare a urbei.

 

 

Cu deosebit respect,

Dan Bobouțanu,

Primarul Municipiului Hunedoara

2 comentarii la „Scrisoarea anuală a primarului municipiului Hunedoara către cetăţeni

  • Dar cu piața obor nu se întâmplă nimic?
    Oare cati cetățeni credeți ca merg zilnic la piața,și câți la teatru?
    E doar un exemplu!

  • Cat plătește primaria la mesagerul hunedorean?
    Asa de curiozitate.Sa știm și noi…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura