REPERE MEDICALE. Afecțiuni ale coloanei vertebrale – Cifoza

Dr. Biochimist Manuela Ștef

 

Cifoza este o rotunjire exagerată a coloanei vertebrale toracale ce poate să apară la orice vârstă. Afecțiunile care pot determina deformarea coloanei vertebrale sunt: problemele de dezvoltare, o boală degenerativă (artrita degenerativă a coloanei vertebrale), osteoporoza, traumatismul coloanei vertebrale, sindromului Scheuermann, tumorile benigne sau maligne. Simptomele cifozei sunt postura aplecată înainte sau prezența cocoașei, dureri de spate sau rigiditate.

La adolescenți și la tineri cifoza se manifestă în urma unei malformații sau a unei creșteri accentuate în înălțime, în timp ce la vârstnici apare din cauza slăbiciunii și fragilității osoase.

Cifoza congenitală apare intrauterin din cauza unei curburi ce se formează la nivelul coloanei vertebrale, deseori fiind asociată cu alte afecțiuni ale inimii și rinichilor. Acest tip de cifoză care este diagnosticată la naștere se poate agrava pe măsură ce copilul crește.

Cifoza posturală apare din cauza unei posturi incorecte, în special la tineri. Evoluția cifozei posturale este în general treptată putând determina întinderea ligamentelor și dezvoltarea anormală a vertebrelor. Poate fi tratată prin corectarea poziției incorecte și kinetoterapie. Cifoza postulară este deseori însoțită de hiperlordoză, curbarea exagerată în sens invers a coloanei lombare.

Cifoza Scheuermann apare de obicei la adolescență, când vertebrele sunt încă în creștere, în special la băieți. Pe măsura ce înaintează în vârsta, adulții pot avea dureri de spate.

Cifoza poate determina diferite complicații: probleme de imagine corporală, deformarea spatelui, dureri de spate care pot deveni severe, dificultăți de respirație și chiar simptome neurologice.

Tratamentul cifozei depinde de cauza afecțiunii și de simptomele prezente. În cazurile ușoare sunt recomandate: kinetoterapia pentru exercițiile de tonifiere a musculaturii spatelui, menținerea unei posturi corecte și dormitul pe un pat tare. Analgezicele pot ajuta la ameliorarea durerii determinate de exercițiile fizice și de fizioterapie. Intervenția chirurgicala implică multe riscuri, astfel că se recomandă doar în cazurile de curburi severe ale coloanei care nu răspund la tratament, paralizie sau cifoza determinată de tumori.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare