Politica si administratie

Primarii şi viceprimarii, luaţi la bani mãrunţi de consilierii locali

05 hlsdfhsMagdalena Şerban

Deputatul PNL Ioan Oltean a propus, printr-un proiect de lege, organizarea în consiliile locale a unor sesiuni trimestriale de interpelări în cadrul cărora consilierii vor putea, timp de o oră, să le solicite primarilor şi viceprimarilor răspunsuri pe teme de actualitate. Dacă va trece de votul parlamentarilor, proiectul va modifica statutul aleşilor locali.
Potrivit noilor reglementări, numărul de întrebări va fi stabilit în funcţie de proporţia partidelor reprezentate politic în consiliu, urmând să fie adresate de opoziţie şi putere în mod alternativ, iar debutul se va face prin tragere la sorţi. Iniţiatorul a precizat, în expunerea de motive, că, aşa cum există la nivelul Parlamentului o sesiune de întrebări şi interpelări adresate Guvernului, şi comunităţile locale trebuie să fie deschise dezbaterilor constructive. Pe de altă parte, mai spune acesta, democraţia locală nu poate funcţiona decât dacă opoziţia va avea suficiente instrumente de exprimare şi control, iar majoritatea să se constituie într-un executiv stabil. Iată ce spun doi primari hunedoreni despre această iniţiativă legislativă.
Dobra nu are obiecţii
„Consiliul nostru local numără şapte consilieri PSD, trei PNL, doi PDL şi unul PP-DD. Nu am o problemă cu acest nou proiect de lege. Oricum, noi discutam la fiecare şedinţă în parte, deci nu ar schimba cu mare lucru ceea ce se întâmpla până acum. Cred că tot aparatul administrativ are un singur rol suprem: de a lucra în folosul comunităţii, aşa că nu văd de ce ar exista divergenţe politice sau orgolii care să înfrâneze dezvoltarea locală, într-un context de normalitate. În concluzie, salut iniţiativa domnului deputat. Transparenţa trebuie să fie totală, indiferent de funcţie sau apartenenţă politică. Dar să se ţină seamă de faptul că orice iniţiativă trebuie să aibă şi o bază reală. Astfel spus, degeaba discutăm proiecte, dacă nu avem buget pentru ele sau susţinere financiară sub alte forme: judeţeană, guvernamentală sau europeană”, este de părere Ovidiu Pădurean (foto stânga), primarul comunei Dobra.
Sântămăria-Orlea
„Consiliul Local şi votează, şi propune. Sunt dispus şi disponibil oricând, în faţa cetăţenilor, să ofer detalii despre programele de modernizare sau deciziile pe care le-am luat în folosul comunităţii. Oricum, discuţii pe baza subiectelor ce ţin de proiecte s-au purtat mereu, nimeni nu face nimic de capul lui. De la începutul anului, prin şedinţă, stabilim care sunt obiectivele, priorităţile investiţionale şi banii care trebuie alocaţi pentru a le duce la îndeplinire. Problema este ca nu cumva fiecare consilier să vină cu diverse şi multiple propuneri de proiecte pentru lucrări, fără a putea să le dezvoltăm în context real, neavând bani alocaţi în acest sens. Dacă fiecare ar considera că ar trebui făcut câte ceva undeva anume, ce o să ne facem. E nevoie de bani, iar noi trebuie să ne ţinem de bugetul deja stabilit. Nu putem începe lucrări peste lucrări, neterminându-le pe cele demarate şi stabilite de comun acord. Toate satele sunt egale, nu există ca o localitate să fie prioritară pentru investiţii, în detrimentul alteia. Eu sunt primarul întregii comunităţi”, arată Dumitru Oprean (foto dreapta), primarul  comunei Sântămăria-Orlea.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura