Comunitate

Premieră medicală pentru Spitalul Municipal Brad: Histerectomie totală laparoscopică

Magdalena Șerban

Sălile de operaţii au început să fie dotate cu aparatură din ce în ce mai performantă și noi tehnologii create în scopul de a ajuta chirurgul să fie cât mai eficient.
Astfel, aceasta este tendinţa actuală în alegerea căii de abord în chirurgia ginecologică. În acest context, echipa medicală condusă de dr. Iacob Alin Ali, formată din dr. Andreea Tomoiu, dr. Viorel Toma Bold, dr. Ionuț Muntean (ATI), dr. Viviana Braica (ATI) și as. Cristina Dobârcău (instrumentară) a reușit să efectueze cu succes, în decurs de două săptămâni, două intervenții chirurgicale în premieră la Spitalul Municipal Brad, și anume histerec­tomia totală laparoscopică pentru patologie ginecologică benignă. Am­bele s-au finalizat cu succes și cu o recuperare postoperatorie precoce a pacientelor.

Adresabilitate mare pe acest palier
Histerectomia înseamnă îndepărta­rea chirurgicală a uterului. Când se îndepartează uterul și colul uterin, intervenția se numeste histerectomie totală, iar atunci când sunt îndepărtate și trompele uterine și ovarele, e vorba de o histerectomie totală, cu anexec­tomie bilaterală. ,,Histerectomia totală pe cale laparoscopică este o inter­venţie chirurgicală modernă, prin care uterul este îndepartat complet fără a mai efectua o incizie largă la nivelul peretelui abdominal (aşa cum se în­tamplă în chirurgia deschisă), ci prin intermediul unor incizii foarte mici, de caţiva milimetri. În funcţie de particula­rităţile cazului, pe lângă uter pot fi îndepărtate şi anexele (trompe şio­vare), în acest caz, intervenţia poartă numele de histerectomie totală cu ane­xectomie bilaterala pe cale laparos­copica. Este o intervenţie minim in­vazivă, cu recuperare rapidă pentru pacientă, dar care necesită o dotare teh­nică specială şi o foarte bună pre­gatire a echipei chirurgicale. Este o operaţie videoasistată: medicul utili­zează în cadrul intervenţiei laparos­copul (un tub optic subţire care este conectat la o sursa de lumina şi la o cameră video) care se introduce în abdomen şi permite urmarirea în timp real, pe un monitor, a imaginilor din abdomen şi pelvis”, au explicat spe­cialiștii de la Spitalul Municipal Brad. Trebuie menționat că Obstetrică-Gine­cologie este una dintre secțiile cele mai solicitate ale instituției sanitare din Țara Zarandului.

În timp
Chirurgia ginecologică, deși își are rădăcinile în Antichitate, a cunoscut adevărata dezvoltare începând cu secolul al XIX-lea. Prima laparotomie a fost făcută în anul 1809 de Ephraim McDowell pe o masă de bucătărie, cu instrumentar rudimentar. Prima hister­ectomie vaginală a fost făcută în 1813 de Conrad Langenbeck, iar primele histerectomii abdominale – de Charles Clay în 1863 pentru patologie benignă și de Ernst Wertheim în 1898 pentru cancer uterin. În secolul al XX-lea au fost puse bazele chirurgiei ginecolo­gice moderne, care au culminat cu adoptarea principiului de chirurgie minim-invazivă. În anul 1989, Harry Reich a realizat prima histerectomie total laparoscopică. Beneficiul real al chirurgiei laparoscopice se reflectă asupra pacientului prin agresivitatea redusă a actului chirurgical, prin pier­derea de sânge uneori nesemnificativă și printr-o evoluţie postoperatorie in­comparabilă cu cea din chirurgia clasică, deschisă. Sfârșitul de secol XX a fost marcat de o adevărată revoluţie în chirurgia ginecologică, în urma căreia laparoscopia poate rezolva aproape toate tipurile de intervenţii, de la pa­tologia benignă la cea a cancerelor genitale feminine. Mirajul chirurgiei ginecologice tehnologizate pare să estompeze riscul unor complicaţii ne­pre­văzute care pot apărea și al ne­cesităţii de conversie a unei căi minim-invazive la chirurgia deschisă. Com­plicaţiile chirurgiei minim-invazive sunt rare.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura