Comunitate

Primăria Hunedoara a câştigat o finanţare de 20 de milioane de euro pentru înfiinţarea unui consorţiu de învăţământ dual

Primăria municipiului Hunedoara a câştigat o finanţare în valoare de apro­ximativ 20,7 milioane de euro pentru înfiinţarea unui consorţiu regio­nal integrat pentru învăţământul dual, con­tractul de finanţare fiind semnat, joi, de primarul localităţii, Dan Bobouţanu, a informat autoritatea locală.

Digitalizare
Proiectul este apreciat de adminis­traţia locală ca fiind extrem de important pentru viitorul zonei şi prevede înfiinţa­rea unui consorţiu regional ce va fi structurat pe nivelurile de învăţământ profesional, liceal şi universitar. Finan­ţarea este asigurată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
„Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 20,7 milioane de euro. Cea mai mare parte din această sumă va fi folosită pentru construirea unui campus pentru învăţământul dual, pe strada Furnalelor, în zona noului sit industrial, din apropierea Castelului Corvinilor. Vor fi, de asemenea, alocate, din bugetul proiec­tului, granturi pentru dezvoltarea învă­ţământului dual, cursuri de perfecţionare a personalului didactic, burse pentru elevi şi studenţi şi aşa mai departe. O altă componentă importantă a proiectului o reprezintă digitalizarea atelierelor de practică”, a declarat primarul munici­piului Hunedoara, Dan Bobouţanu, citat într-un comunicat al Primăriei.
Edilul hunedorean a precizat că proiectul a fost iniţiat deoarece s-a constatat că doar o mică parte dintre elevii şi studenţii care urmează anumite specializări reuşesc să-şi găsească o slujbă pe piaţa muncii. În opinia sa, soluţia o reprezintă o relaţie mai strânsă între şcoală, autoritatea publică şi cerinţele angajatorilor.

Relație strânsă
„În unele şcoli, nu există dotări cores­punzătoare în atelierele de practică, iar în multe cazuri, profesorii au o pregătire care nu mai corespunde cu cerinţele pieţei. Pe scurt, nu există o concordanţă între ceea ce elevii sunt învăţaţi la clasă cu ceea ce se cere din partea agenţilor economici. Învăţământul dual presupune o relaţie mai strânsă între şcoală, auto­ritatea publică şi angajator. Este vorba despre o relaţie bazată pe un parteneriat solid, care aduce beneficii atât tinerilor elevi sau studenţi, procesului educa­ţional în sine, dar şi companiilor care se implică”, a explicat primarul municipiului Hunedoara.
Consorţiul pentru învăţământ dual, ce va avea ca punct principal municipiul Hunedoara, are ca parteneri: Univer­sitatea Politehnică Timişoara – Facul­tatea de Inginerie din Hunedoara, Universitatea din Petroşani, Liceul Tehnologic „Cons­tantin Bursan”, Liceul Tehnologic „Matei Corvin”, Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” (din Hunedoara), Liceul Tehno­logic „Ovid Densuşianu” Călan, Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani, Liceul Teh­nologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria, Colegiul Economic „Hermes” Petroşani, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Petroşani, Inspec­toratul Şcolar Judeţean Hunedoara şi societăţile Recomsid SA şi DAR Draxlmaier Automotive SRL.
Consorţiului de învăţământ dual deja constituit i se pot alătura şi alte unităţi de învăţământ şi companii interesate, a mai precizat edilul Dna Bobouţanu. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura