Comunitate

Petrila vrea un management eficient și modern al gestionării deșeurilor. Din fonduri câștigate prin PNRR, se va moderniza sistemul de colectare

Magdalena Șerban

Obținând finanțare prin Planul Na­țio­nal de Redresare și Reziliență (PNRR), conducerea orașului Petrila va ame­naja insule ecologice digitalizate, obiec­tivul fiind cel de accelerare a pro­cesului de extindere și moder­ni­zare a sistemelor de gestionare a de­șeurilor, cu accent pe colectarea se­parată și dezvoltarea unui manage­ment eficient. Valoarea totală a in­vestiției este de 2.927.102 de lei, pro­iectul fiind estimat să fie implementat în teren pe la jumătatea anului curent.

Fără mirosuri și vandalism
„Urmează procedura de licitație pen­tru achiziționarea pubelelor plus să fie construite platformele aferente aces­tui sistem modern de colectare. Am ales containere de tip semi-îngropate, dat fiind faptul că permit un volum mai mare de colectare. Sperăm ca lucrurile să decurgă normal, să nu fie contestații de soluționat sau alte impedimente, dezideratul nostru fiind de a dezvolta și acest palier, cât mai bine și mai repede”, a transmis Vasile Jurca (foto), primarul din Petrila. De adăugat că la nivel cen­tral, aproape 14000 de insule eco­lo­gice digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor trebuie puse în funcțiune până la 30 iunie 2026. Bugetul din PNRR, alocat acestor investiții, este de 200,1 mil. Euro, iar beneficiarii eligibili sunt unitățile-administrativ-teritoriale. Insulele eco­lo­gice sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colec­ta­rea separată și fiecare trebuie să de­servească minimum 200 de lo­cu­i­tori/apartamente. Prin intermediul aces­tei măsuri vor fi sprijinite ac­ti­vi­tăți/acțiuni pentru fluxuri precum deșe­uri de hârtie și carton, deșeuri de plas­tic, deșeuri metalice, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile, deșeuri re­ziduale. Platformele subterane, contai­ne­rele semi îngropate şi sistemele supraterane de colectare selectivă a deşeurilor reprezintă soluţia ideală pen­tru problema gunoiului din comu­nităţi, mai ales în zonele turistice şi în centrul oraşelor. Ele garantează elimi­narea în mare proporţie a mirosurilor neplăcute, a vandalizării, a aspectului neplăcut pe care ţarcurile actuale îl au. Insulele ecologice funcţionează pe bază de cartele de ac­ces, ceea ce îm­pie­dică depozitarea de­şeurilor în alte locu­ri decât în cele spe­cial ame­na­jate.

 

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura