Actualitate

Fostul secretar general al municipiului, Laura Sârbu, condamnată definitiv la închisoare pentru trafic de influenţă

Curtea de Apel Alba Iulia a men­ţinut, ieri, sentinţa dată în noiembrie 2022 de către Tribunalul Hunedoara fos­tului secretar general al muni­ci­piului Deva, Laura Sârbu (foto), con­dam­nată la 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru trafic de influenţă, fiind redus însă cuan­tumul sumei confiscate de la inculpată, de la 80.000 de lei la 40.000 de lei. Laura Sârbu s-a predat la o secţie de poliţie din judeţul Cluj, ea fiind încarce­rată la penitenciarul Gherla.

Cu suspendare pentru ceilalți
Potrivit soluţiei publicate pe portalul instanţei, CA Alba Iulia a desfiinţat sen­tinţa penală apelată în privinţa soluţiilor de condamnare pronunţate faţă de inculpaţii Bodrean Adrian Mihai şi SC Smart Drumcons SRL pentru compli­ci­tate la infracţiunea de trafic de influenţă, în relaţia cu SC Carpat Grup Industry SRL, temeiul juridic al achitării inculpatei Sârbu Laura pentru instigare la infrac­ţiunea de fals material în înscrisuri ofi­ciale şi măsura confiscării speciale dispusă în cazul inculpaţilor Sârbu Laura şi Sârbu Hadrian.
„Descontopeşte pedeapsa principală, complementară şi accesorie aplicată in­culpatului Bodrean Adrian Mihai, repune în individualitatea lor pedepsele stabilite pentru infracţiunile concurente şi înlă­tură sporul de pedeapsă. (…) achită incul­pa­tul Bodrean Adrian Mihai pentru com­plicitate la infracţiunea de trafic de influenţă (…), (în legătură cu SC Carpat Grup Industry SRL). Menţine pedeapsa principală, complementară şi accesorie la care a fost condamnat inculpatul Bodrean Adrian Mihai pentru com­pli­ci­tate la infracţiunea de trafic de influenţă (…), (în legătură cu SC Imperial Trust Business SRL). Menţine modalitatea de individualizare judiciară a executării pedepsei închisorii de 2 ani şi 4 luni. (…) deduce din pedeapsa de 2 ani şi 4 luni închisoare durata reţinerii, arestării pre­ven­tive şi arestului la domiciliu de la 31.03.2021 la 04.10.2021″, se pre­ci­zează în minuta hotărârii CA Alba Iulia. De asemenea, instanţa achită inculpata SC Smart Drumcons SRL pentru com­plicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, în legătură cu SC Carpat Grup Industry SRL, şi menţine pedeapsa principală şi complementară la care a fost condamnată pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, în legătură cu SC Imperial Trust Business SRL. Modifică temeiul juridic al achitării in­culpatei Sârbu Laura pentru instigare la infracţiunea de fals material în îns­cri­suri oficiale şi reduce cuantumul sumei confiscate de la aceasta, de la 80.000 de lei la 40.000 de lei. Înlătură dispoziţia de confiscare de la inculpatul Sârbu Hadrian şi de obligare a acestuia la plata sumei de 40.000 de lei.
Menţine sechestrul asigurator insti­tu­it pentru recuperarea cheltuielilor ju­di­ciare de la inculpaţii Sârbu Laura şi Sârbu Hadrian şi în vederea confiscării, de la fostul secretar, până la concurenţa sumei de 40.000 de lei. „Menţine restul dispoziţiilor din sentinţa penală apelată, în măsura în care nu contravin prezentei decizii”, se mai arată în decizie, care este una definitivă.

Reparații la Adăpost
Laura Sârbu a fost condamnată, în no­iembrie 2022, de Tribunalul Hunedoara, la o pedeapsă de 3 ani şi 8 luni de în­chisoare şi 3 ani interzicerea unor drepturi, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă conti­nuată, într-un dosar de corupţie ins­tru­mentat de procurorii DNA. Ea a fost acuzată de procurori că ar fi primit bani ca să intervină în favoarea unui om de afaceri pentru a-i facilita acestuia un con­tract de reparaţii la Adăpostul de noap­te din Deva şi obţinerea do­cu­men­taţiei necesare pentru construirea unei ha­le de producţie.
În acelaşi dosar au mai fost con­dam­naţi la Tribunalul Hunedoara soţul Laurei Sârbu, Hadrian Sârbu, angajat în cadrul Biroului de Relaţii Externe al Primăriei Deva, la 2 ani şi 4 luni de închisoare, cu suspendare, şi cumnatul său, Adrian Mihai Bodrean, funcţionar în Primăria Deva, care a primit 3 ani de închisoare, cu suspendare, ambii fiind acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă. Laura Sârbu a fost achitată la instanţa din Deva pentru infracţiunile de falsificare de instrumente oficiale şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale.
La instanţa de fond, firma SC Smart Drumcons SRL, administrată de fapt de către Adrian Bodrean, a fost condam­nată, fiind dispusă plata unei amenzi de 133.333 de lei pentru complicitate la trafic de influenţă.

40.000 de lei
Potrivit DNA, în perioada 2020 – 2021, Laura Sârbu, în calitatea de secretar al Primăriei municipiului Deva, beneficiind de ajutorul soţului ei, Hadrian Sârbu, şi al administratorului de fapt al SC Smart Drumcons SRL, Adrian Bodrean, ar fi primit de la un om de afaceri suma de 40.000 lei, pentru a-şi trafica influenţa pe care a pretins că o are asupra func­ţio­narilor din cadrul primăriei. Banii res­pec­tivi ar fi fost pretinşi şi primiţi pentru tra­ficarea influenţei astfel încât so­cie­tatea omului de afaceri să primească un contract cu Primăria municipiului Deva, având ca obiect efectuarea unor re­pa­raţii curente la „Adăpostul de urgenţă pe timp de noapte”, aflat în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială Deva.
În aceeaşi perioadă, inculpata ar fi pretins, beneficiind de ajutorul soţului ei, de la acelaşi om de afaceri, suma de 7.000 euro, pentru a-şi trafica pretinsa influenţă asupra funcţionarilor din ca­drul Primăriei Deva, astfel încât să îi asigure omului de afaceri obţinerea documentaţiei necesare construirii unei hale de producţie. Într-un context ase­mănător, beneficiind de ajutorul ad­ministratorului de fapt al SC Smart Drumcons SRL, ar fi pretins de la un alt om de afaceri suma de 40.000 de lei şi ar fi primit o parte din aceşti bani, a mai precizat DNA.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura