ActualitateFlash

Oamenii nu vor groapa de gunoi, autorităţile merg mai departe

02 deponeu

Sorina Popa

Ieri, au început dezbaterile publice organizatre în vederea realizării deponeului ecologic de gunoi de la Bârcea Mare. Azi, o asemenea acţiune se va desfăşura la Băcia.
Consultantul zice că nu sunt pericole
Zeci de persoane s-au arătat interesate de cele două dezbateri, atât la Deva, cât şi la Simeria. Oamenii a fost informaţi despre ceea ce va însemna investiţia deponeului de la Bârcea Mare. Întrebarea pe care au adresat-o majoritatea dintre cei prezenţi a fost de ce construcţia gropii ecologice de gunoi se va face în locul stabilit, în Bârcea Mare, şi nu în altă zonă a judeţului, mai puţin populată? Consultantul beneficiarului deponeului a prezent proiectul, ieri, în linii mari, arătând că, de fapt, nu este nici un pericol legat de construirea şi mai apoi, de funcţionarea gropii respective. Asta, a susţinut consultantul Consiliului Judeţean, deoarece totul va fi făcut după standarde europene. Numai că oamenii nu au fost prea impresionaţi nici de cifrele prezentate, dar nici de asigurările pe care le-a dat acesta.
Nu vor mai putea folosi terenurile agricole
Mai multe liste, cu peste 1.000 de semnături ale locuitorilor din zonele limitrofe viitorului deponeu de gunoi, au fost înmânate directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaş, ca să se ţină cont de ele. Adrian Ocoş, locuitor din Bârcea Mare, a spus la dezbaterea publică de la Deva, că din anul 2005, locuitorii de acolo se zbat ca investiţia respectivă să nu se facă la ei, însă pare-se că de ce le-a fost frică, nu au scăpat. Silvia Gheorghiţă, din satul Tâmpa, a ţinut să le precizeze reprezentanţilor de la Mediu că în acest caz nu se respectă amplasamentul, deoarece nu sunt 1.000 de metri, atât cât prevede legea, faţă de cea mai apropiată clădire. „Există acolo două stâne de oi, dintre care una europeană, care se află la distanţe mai mici de amplasamentul stabilit pentru deponeu. De asemenea, după ce va funcţiona această groapă de gunoi, noi nu ne mai vom putea folosi terenurile agricole”, a spus femeia. După dezbaterile publice, avizul de mediu pentru investiţie va fi acordat în aproximativ două luni, dacă totul este în regulă.
Programat să funcţioneze 26 de ani
Consiliul Judeţean Hunedoara intenţionează să construiască un deponeu ecologic în valoare de 70 de milioane de euro, între Bârcea Mare şi Băcia. Cea mai mare parte din această sumă este acordată de Uniunea Europeană. Ultima decontare a construcţiei va trebui să se facă până în iulie 2015. Suprafaţa rezervată pentru groapa ecologică de gunoi este de 30 de hectare, dintre care 10 hectare provin de la CJ, 10 hectare de la Unitatea Militară din zonă şi 10 hectare de la CL Deva. După eşecul negocierilor cu locuitorii din Petrila, Călan şi Boşorod, administraţia judeţeană a ales locaţia amintită, pentru realizarea acestei importante investiţii.
Proiectul prevede că obiectivul respectiv va ocupa o suprafaţă de peste 26 de hectare. Vor fi construite aici o staţie de sortare, o staţie de tratare mecano-biologică, un depozit ecologic, sedii birouri, drum de acces. Întregul centru de management al deşeurilor de la Bârcea Mare va fi împrejmuit cu un gard înalt de 2,4 metri, transparent, dublat de un gard viu. El este programat să funcţioneze timp de 26 de ani.

One thought on “Oamenii nu vor groapa de gunoi, autorităţile merg mai departe

  • sa se faca intr-o zona izolata nu in sate,comune, orase,etc.Nu va puneti cu oamenii , ci respectati dezizia sateniilor!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura