New-yorkezii se distrează într-un spectaculos parc amenajat deasupra râului Hudson

Un parc cu o suprafaţă de aproape un hectar, susţinut prin 132 de lalele din be­ton şi amenajat deasupra râului Hudson, a fost inaugurat recent la New York, ca un simbol al unui oraş care renaşte după o pandemie ce a marcat profund metropola americană.

Lalele din beton
Parcul „Little Island”, accesibil în regim de gratuitate prin două pasarele pieto­nale, a fost construit deasupra locului în care se afla în trecut Cheiul 54 al com­paniei maritime White Star, unde au debarcat, în aprilie 1912, cei 705 de su­pra­vieţuitori ai naufragiului pachebotului Titanic. Costul acestei insule artificiale, de aproximativ 260 de milioane de dolari, a fost finanţat în mare parte de fundaţia antreprenorului Barry Diller şi a soţiei sale, creatoarea de modă Diane von Furs­tenberg. Miliardarul american va prelua cos­turile generate de întreţinerea par­cu­lui în primii 20 de ani după inaugurarea acestuia. În total, contribuţia lui finan­cia­ră ar putea să ajungă astfel la 380 de mi­lioane de dolari, un fapt nemaivăzut la New York pentru o donaţie privată făcută în beneficiul unei grădini publice. Pr­o­iectul „Little Island” a fost la un pas de a nu mai fi finalizat niciodată, paralizat de o serie de acţiuni în instanţă ce păreau inter­minabile, înainte ca guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, să medieze un acord între părţile implicate, în 2017. Construite cu înălţimi diferite, cuprinse între 5 şi 18 metri, pentru a crea impresia unui relief natural, acele lalele din beton, care cântăresc 68 de tone fiecare, au fost umplute cu pământ, de­venind astfel un fel de ghivece uriaşe. Flori din peste 350 de specii, arbuşti şi arbori au fost plantaţi în acest parc, care va fi deschis între orele locale 06:00 şi 01:00 în fiecare zi. Parcul suspendat, situat între 13th Street şi 14th Street, in­clude, de asemenea, un amfiteatru cu aproape 700 de locuri. El face parte din Hudson River Park, un proiect de ame­na­jare a cheiurilor de pe râul River între 59th Street şi Battery Park City, în ex­tre­mi­tatea sudică a cartierului Manhattan.
Specialista în peisagistică Signe Niel­sen, care a conceput designul parcului „Little Island”, doreşte ca vizitatorii „să pă­ră­seas­că oraşul, circulaţia, să pă­trundă în acest spaţiu şi să fie surprinşi”. „Sper ca ei să plece de aici fiind mai calmi şi mai fericiţi de­cât atunci când au intrat”, a adăugat ea.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Pariuri individuale sau bilete cu multe selecții? Plusuri și minusuri

Pariorii se împart în diverse tipologii. Un criteriu important de diferențiere este reprezentat de numărul de selecții pus pe bilet.

Bulina albă

Anamaria Gavrilă, deputat AUR de Hunedoara Pentru că se zbate să rezolve situaţia cu termoficarea în municipiul Deva, venind cu

Bulina neagră

Sandu Vasilică, condamnat pentru trafic de stupefiante Pentru că a primit 5 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic

Închide