New-yorkezii se distrează într-un spectaculos parc amenajat deasupra râului Hudson

Un parc cu o suprafaţă de aproape un hectar, susţinut prin 132 de lalele din be­ton şi amenajat deasupra râului Hudson, a fost inaugurat recent la New York, ca un simbol al unui oraş care renaşte după o pandemie ce a marcat profund metropola americană.

Lalele din beton
Parcul „Little Island”, accesibil în regim de gratuitate prin două pasarele pieto­nale, a fost construit deasupra locului în care se afla în trecut Cheiul 54 al com­paniei maritime White Star, unde au debarcat, în aprilie 1912, cei 705 de su­pra­vieţuitori ai naufragiului pachebotului Titanic. Costul acestei insule artificiale, de aproximativ 260 de milioane de dolari, a fost finanţat în mare parte de fundaţia antreprenorului Barry Diller şi a soţiei sale, creatoarea de modă Diane von Furs­tenberg. Miliardarul american va prelua cos­turile generate de întreţinerea par­cu­lui în primii 20 de ani după inaugurarea acestuia. În total, contribuţia lui finan­cia­ră ar putea să ajungă astfel la 380 de mi­lioane de dolari, un fapt nemaivăzut la New York pentru o donaţie privată făcută în beneficiul unei grădini publice. Pr­o­iectul „Little Island” a fost la un pas de a nu mai fi finalizat niciodată, paralizat de o serie de acţiuni în instanţă ce păreau inter­minabile, înainte ca guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, să medieze un acord între părţile implicate, în 2017. Construite cu înălţimi diferite, cuprinse între 5 şi 18 metri, pentru a crea impresia unui relief natural, acele lalele din beton, care cântăresc 68 de tone fiecare, au fost umplute cu pământ, de­venind astfel un fel de ghivece uriaşe. Flori din peste 350 de specii, arbuşti şi arbori au fost plantaţi în acest parc, care va fi deschis între orele locale 06:00 şi 01:00 în fiecare zi. Parcul suspendat, situat între 13th Street şi 14th Street, in­clude, de asemenea, un amfiteatru cu aproape 700 de locuri. El face parte din Hudson River Park, un proiect de ame­na­jare a cheiurilor de pe râul River între 59th Street şi Battery Park City, în ex­tre­mi­tatea sudică a cartierului Manhattan.
Specialista în peisagistică Signe Niel­sen, care a conceput designul parcului „Little Island”, doreşte ca vizitatorii „să pă­ră­seas­că oraşul, circulaţia, să pă­trundă în acest spaţiu şi să fie surprinşi”. „Sper ca ei să plece de aici fiind mai calmi şi mai fericiţi de­cât atunci când au intrat”, a adăugat ea.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.