ActualitateFlash

Minerii au mărşăluit până la marginea Petroşaniului

Maximilian Gânju

Circa 5.000 de mineri s-au strâns ieri în curtea Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani, în a treia zi de protest. În două rânduri, aceştia au plecat în marş spre ieşirea din Petroşani, ameninţând că vor bloca Defileul Jiului. Minerii erau nemulţumiţi că nu au nici o veste de la Guvern faţă de mărirea sporului de pericol de la 600 de lei la 700 de lei.

Două marşuri spre defileu

Încă de la ora şapte dimineaţa, curtea Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani s-a umplut de mineri de la toate subunităţile Văii Jiului. Ortacii au intonat imnul minerilor şi apoi le-au cerut liderilor de sindicat răspunsuri cu privire la solicitările lor. Numai că răspunsurile primite de lideri de la Guvern şi ministerul de resort i-au nemulţumit şi fără avertisment, cei 5.000 de mineri s-au încolonat şi au plecat spre ieşirea municipiului Petroşani, ameninţând că vor bloca Defileul Jiului şi chiar au cerut autobuze care să-i ducă spre Bucureşti. Cu greu, forţele de ordine şi liderii lor de sindicat au reuşit să-i convingă să se reîntoarcă în curtea Companiei, acolo unde protestează încă de luni. Minerii au repetat acţiunea şi în jurul prânzului, iar de această dată, au forţat înaintarea până la Mina Livezeni, la circa doi kilometri de centrul localităţii, unde au ţinut un moment de reculegere în memoria ortacilor care au pierit în explozii. La ambele marşuri, minerii au pus la încercare vigilenţa forţelor de ordine, însă nu au existat incidente violente.

Au trimis o delegaţie la minister

Minerii sunt nemulţumiţi atât de ignoranţa guvernanţilor, cât mai ales, de faptul că nimeni din conducerea CNH n-a mai ieşit să vorbească cu ei de două zile. Oamenii cer majorarea sporului de periculozitate de la 600 de lei la 700 de lei, dar şi condiţii mai bune de lucru, precum şi demisia actualei conduceri a CNH Petroşani. Liderii lor au fost convocaţi de urgenţă la ministerul Economiei, împreună cu şefii Companiei, însă protestatarii au cerut ca pe lângă lideri, să meargă la negocieri şi trei mineri care lucrează la front. Cei trei ortaci care fac parte din delegaţie au lăsat vorbă la colegii lor să-i sune din jumătate în jumătate de oră şi, dacă nu răspund, să ştie că s-a întâmplat ceva cu ei. Adică, au fost reţinuţi de autorităţi pe drum, pentru a-i intimida pe cei care sunt adunaţi la protestul din curtea CNH. „Dacă-i arestează pe drum, eu cred că sunt ăştia în stare, înseamnă război şi vom acţiona în consecinţă”, au spus ieri câţiva mineri.
Liderul sindicatului Muntele, Petre Nica, a acuzat că printre mineri, deja s-au infiltrat instigatori şi le-a cerut ortacilor să-i excludă imediat din rândurile lor pe cei pe care nu-i recunosc şi care instigă la acte de violenţă.

Totul depinde de negocierile de la Bucureşti

Totuşi, protestul de ieri s-a încheiat în jurul orei 15, după ce minerii au fost convinşi de liderii de sindicat că au atras atenţia guvernanţilor, iar negocierile reprezentanţilor lor cu ministrul Economiei se vor încheia abia spre seară. Petre Nica, unul dintre lideri, le-a cerut minerilor ca în această dimineaţă, la ora 4.00, când ar trebui să intre schimbul I în mină, toţi ortacii să fie prezenţi la subunităţile miniere, în sala de pontaj, unde li se va comunica de către liderii lor rezultatul negocierilor. Apoi, în funcţie de ce se va decide la Bucureşti, se va lua o hotărâre: dacă se va intra direct în producţie sau vor continua protestul. Nu este exclusă nici varianta ca minerii să încerce să plece spre Capitală, dacă nu vor primi majorarea sporului de pericol cu 100 de lei, aşa cum au cerut. Liderii de sindicat nu văd o soluţie deplasarea spre Bucureşti a ortacilor, însă nici nu-i mai pot convinge că protestul lor din curtea CNH le-ar rezolva problemele.

One thought on “Minerii au mărşăluit până la marginea Petroşaniului

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura