Sport

Lecţii de la maestrul cu „centura albã”

Ciprian Marinuţ

Aproape 50 de sportivi de la cluburi din Deva, Timişoara şi Italia au păşit apăsat pe drumul de la karate la „arte marţiale” în cadrul stagiului de pregătire condus de celebrul antrenor italian Mirio Maninni şi organizat la Deva, de clubul Heian.

De la sport la… artă
Mirio Maninni (65 de ani) are centura neagră 7 dan (maximum este 10 dan n.r.) şi este un recunoscut şlefuitor de talente şi creator de campioni, el fiind antrenorul a numeroşi sportivi aflaţi pe locuri de top în clasamentul mondial WKF. Spre surpriza tuturor sportivilor şi antrenorilor participanţi la stagiul de pregătire organizat de clubul Heian, în perioada 26-30 decembrie 2012, la Sala de gimnastică aerobică a CNS CSS „Cetate”, maestrul s-a prezentat la toate antrenamentele cu o centură albă. „Se poate învăţa de la toţi sportivii şi antrenorii pe care-i întâlnim, iar acest stagiu este un prilej perfect de a face acest lucru, aşa că pentru mine, centura albă este cea mai potrivită”, a spus Mirio Maninni.
Prima parte a celor opt antrenamente conduse de italian la Deva a fost accesibilă tuturor participanţilor, indiferent de nivelul de pregătire reflectat de culoarea centurii. Însă, chiar şi la exerciţiile simple de încălzire sau mobilitate, tehnicianul italian propunea abordări noi şi interesante, menite a-i cuceri pe participanţi. În etapa a doua a şedinţelor de pregătire sita cernea, iar în sală rămâneau doar sportivii mai avansaţi. La acest nivel, complexitatea exerciţiilor creştea, cerinţele tehnice erau mai ridicate, iar concentarea tindea spre maximum. În faza a treia a antrenamentelor, aerul se rarefia şi mai tare, iar exerciţiile erau accesibile doar sportivilor de performanţă. La acest nivel, Mirio Maninni era asemeni unui profesor universitar care îi „luminează” pe studenţii sârguincioşi în cel mai limpede mod posibil în legătură cu fuziunea nucleară sau legăturile între celulele nervoase. În etapa finală, rezervată medaliaţilor şi campionilor, italianul lucra la finisare, la şlefuire. Tehnicile de kata erau descompuse în secvenţe foarte, foarte scurte, iar apoi, fiecare „pas” dintr-un kata (luptă cu un partener imaginar n.r.) se repeta până la execuţia perfectă, până la desăvârşire. „Simplitatea este cea mai complicată”, a spus la un moment dat, cu subînţeles, italianul, pentru a-i face pe sportivi să se apropie de esenţa karate-ului şi să treacă de la sport, la „arte marţiale”.

Cadou şi sacrificiu de sărbători
Venirea lui Mirio Maninni la stagiul organizat de clubul Heian a reprezentat cadoul perfect de sărbători pentru membrii clubului, dar şi cel mai plăcut sacrificiu pentru sportivii participanţi. „Mirio a acceptat să vină la stagiul organizat de noi, pentru că antrenoarea Oana Tomiuc, care activează la clubul nostru, a fost eleva sa timp de mai mulţi ani, în Italia şi Slovenia. Sub aspect financiar, stagiul a reprezentat o oportunitate unică, deoarece, în mod normal, taxa de participare la un stagiu din străinătate al lui Mirio este de 15 euro pentru un antrenament, iar costul participării la stagiul de la Deva a fost de doar 70 de lei, pentru toate cele opt antrenamente. Cred că toţi sportivii care şi-au sacrificat perioada dintre Crăciun şi Revelion pentru acest stagiu consideră că întâlnirea cu Mirio a fost un cadou perfect, deoarece antrenamentele au fost unele de excepţie”, a spus Marius Biji, preşedintele clubului Heian Deva.
O parte dintre sportivii de la Heian Deva, participanţi la stagiu, au început şi anul 2013 în sala de antrenamente, întrucât în aceste zile ei se află la un alt stagiu în Italia.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura