Actualitate

Invenții la Salonul internațional de inventică: Aplicație de monitorizare a ritmului cardiac sau cum să înveți foarte simplu să cânți la chitară

Peste 300 de invenţii şi inovaţii, din 31 de ţări, vor fi jurizate la ediţia din acest an a Salonului internaţional de inventică INVENTCOR, care se va desfăşura la Deva, în perioada 4-6 aprilie, manifestarea fiind organizată de cunoscutul inventator Corneliu Birtok Băneasă (foto).

Foarte simplu
Salonul se află la ediţia a cincea şi pro­­pune vizitatorilor invenţii şi inovaţii din toate domeniile, inclusiv o zonă pen­tru copii, cu sco­pul dezvoltării cre­­a­­tivităţii în rân­du­rile celor mici. Între proiectele care au atras atenţia organi­za­torilor se nu­mă­ră o aplicaţie pentru telefonul mobil, realizată de un student din Arabia Saudită, prin care se poate monitoriza ritmul cardiac al unei persoane, fără să fie montate alte dis­pozitive suplimentare. „Este un mod de utilizare foarte simplu. Telefonul se aşează cu microfonul în zona inimii, iar aparatul face apoi o diagramă care arată starea de sănătate a utiliza­to­ru­lui”, a explicat Corneliu Birtok Băneasă.

Puterea minții creative
O altă invenţie aparţine unor elevi din echipa de robotică a Colegiului St. Patrick, din Filipine, şi permite utiliza­torului să înveţe să cânte la chitară într-un mod foarte simplu. „Chitara te învaţă cum să cânţi la acest instrument folo­sind câteva semnale luminoase in­se­rate pe corpul acesteia. Este o idee foarte in­te­re­santă şi va fi prezentă în cadrul sim­po­zionului „Puterea minţii creative”, or­ganizat în cadrul Salonului INVENTCOR”, a precizat Birtok Bănească. Organi­za­torii INVENTOR şi-au propus ca în acest an să fie mai prie­te­noşi cu mediul, astfel că toate mate­ri­a­lele care trebuiau pre­­zen­tate prin postere tipă­rite pe hârtie vor fi expuse prin intermediul unor totemuri virtuale.
Salonul inter­na­ţional de inventică INVENTCOR va fi or­ga­nizat la Casa de cul­tură din Deva iar acce­sul vizitatorilor este liber. Corneliu Birtok Băneasă a câştigat câteva zeci de medalii de aur la diferite saloane internaţionale de inventică din întreaga lume, el fiind cunoscut, în principal, prin filtrele de aer speciale care permit reducerea con­su­mu­lui de carburant la autovehicule. În pre­zent, in­ventatorul este cadru di­dactic la Fa­cultatea de Inginerie Hunedoara, parte a Universităţii Politehnica Timişoara. (A.Năstase)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura