Comunitate

Înghesuială la Cantina Socială, pentru o masă caldă

Cristina Ghenea

Zeci de familii sărace din Deva stau zilnic la coadă, la Cantina Socială, pentru câteva porţii de mâncare caldă, cu care-şi hrănesc copiii. Sunt persoane care abia trăiesc de pe-o zi pe alta, n-au decât alocaţia celor mici şi de cele mai multe ori, nu au ce pune pe masă.

Oameni şi păreri
Unii spun că ar zice bogdaproste şi de li s-ar da numai pâine goală, pentru că altceva efectiv nu au ce mânca. Vin cu găletuţele ca să ia mâncare de la Cantină şi nu le este ruşine, pentru că ştiu că acasă au de hrănit câteva guri şi nu-şi permit să pună pe masă nici măcar o ciorbă, pentru copii. Totuşi, printre ei se găsesc şi nemulţumiţi. Unora nu le convine faptul că locuiesc departe de Cantină, şi sunt nevoiţi să dea zilnic câţiva lei pe microbuz. Altora, nu le prea place mâncarea. Spun că nu ar mânca-o nici câinii. Şi totuşi, depind zi de zi de ea. „Asta e mâncare? Cartofii ăştia nu au nici un gust, iar costiţa pe care ne-au dat-o acum câteva zile mirosea a mortăciune. Nici câinele nu a mâncat-o. Castraveţii sunt de-ăia copţi forţat, la soare, cu seminţe mari şi-s amari la gust. E bătaie de joc. Mănânc de 10 ani de la Cantina Socială, dar vin mai mult pentru pâine“, spune Lăcrămioara, mamă a doi copii. Femeia zice că nu are cu ce să-i crească şi că nu are încotro, căci altfel, nu i-ar lăsa să mănânce aşa ceva.
O altă deveancă, Terezia, se declară mulţumită de ce i se dă de mâncare. „Aşa cum e, altceva nu avem. Am trei copii, toţi sunt la şcoală, şi nici eu, nici soţul meu, nu avem un loc de muncă. Doar din alocaţiile celor mici trăim, aşa că trebuie să ne mulţumim că ni se dă o masă caldă, o ciorbă şi o tocăniţă, că mereu pun şi carne în mâncare şi ne dau şi pâine“, spune femeia. Majoritatea celor care beneficiază de mâncare de la Cantina Socială provin din familii de romi.

Peste 370 de abonaţi la masa socială  
Elena Ivan, şefa Serviciului de Asistenţă Socială Deva, a precizat că în prezent sunt 378 de persoane care beneficiază de masă la cantina socială din reşedinţa de judeţ. Fiecare din ele primeşte câte o porţie pentru fiecare copil din familie. Semnează zilnic pentru raţia ridicată, iar dacă de-a lungul timpului nu mai vine după mâncare, pierde acest drept.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura