ActualitateFlash

Dosarul pensiilor ilegale a ajuns în instanţă

Cristina Ghenea

Un număr de 167 de persoane au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT, pentru falsificarea mai multor diplome de studii şi dosare de pensii. În actele măsluite, au fost utilizate şi date sustrase de la două firme mari din judeţul nostru.  

Liderii reţelei şi alte cinci persoane, în arest

Potrivit reprezentanţilor DIICOT, liderii grupării sunt Constantin Toma, din Turda şi Sabin Coasian, din comuna Coaş, judeţul Maramureş. Ambii se află în arest preventiv începând din data de 14 februarie, alături de alte cinci persoane, şi anume Marian Toma, Vasile Toma, Ionel Toma, Vasile Dacian Pop şi Viorica Călin – fostă angajată a Casei Judeţene de Pensii Alba. Restul de 160 de persoane trimise în judecată în acest dosar, se află în prezent în libertate.

Acţionau în opt judeţe şi în Bucureşti

Din 2006, până în septembrie anul trecut, când au fost prinşi, inculpaţii au acţionat pe raza judeţelor Alba, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Maramureş, Satu Mare, Teleorman, dar şi în municipiul Bucureşti. Aceştia au falsificat acte de studii – diplome de bacalaureat, de licenţă sau de master, dar şi certificate de calificare profesională pentru 67 de persoane. În baza acestor diplome, beneficiarii exercitau diverse profesii pentru care nu aveau calificarea necesară. De altfel, infractorii au mai falsificat şi cărţi de muncă, adeverinţe şi alte acte care au fost folosite la întocmirea dosarelor de pensionare de 138 de persoane din ţară. Potrivit DIICOT, 49 dintre aceste dosare de pensie care conţineau înscrisuri falsificate au fost introduse la plată. Doar prin pensiile pentru vechime în muncă, membrii grupării au produs un prejudiciu de 2.400.000 lei. Asta, în măsura în care, s-a descoperit, de exemplu, la Casa Judeţeană de Pensii Alba, un cioban care nu avusese niciodată carte de muncă, dar care primea lunar o pensie de 1.700 de lei.

Foloseau date sustrase din documentele unor firme mari

Oamenii legii au descoperit că adeverinţele falsificate proveneau de la întreprinderi şi exploatări din toată ţara, în special, de la unităţi în care se lucrează în condiţii grele şi toxice, pentru acordarea unor sporuri consistente la pensie. Printre acestea, se numără şi două societăţi mari din judeţul nostru, cu un număr semnificativ de angajaţi. Falsificatorii au folosit ilegal date de la aceste două firme, pentru a întocmi adeverinţe care fie erau duse la ITM, pentru contracte de muncă, fie erau anexate la dosare de pensii, în timp ce reprezentanţii societăţilor nici nu bănuiau ceea ce se întâmplă. Cea mai mare pensie ilegală descoperită de anchetatori este de 2.500 de lei, iar cea mai mare sumă cerută unui beneficiar de acte false depăşeşte 100.000 de lei.
Acuzaţiile aduse de procurori membrilor reţelei sunt săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals privind identitatea şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, iar pedepsele ar putea ajunge şi până la 20 de ani de închisoare. Dosarul pensiilor ilegale a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Alba, iar magistraţii de aici au decis ieri menţinerea stării de arest pentru liderii reţelei şi pentru celelalte cinci persoane aflate în prezent în spatele gratiilor. Primul termen de judecată va avea loc în 9 aprilie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura