ActualitateFlash

Dosar penal pentru vandalizarea bisericii medievale din Streisângeorgiu

Natalia Bumbac

Biserica Sfântul Gheorghe din satul Streisângeorgiu, localitate aparţinătoare de oraşul Călan, a fost vandalizată de persoane necunoscute. Pe zidul de est al lăcaşului de cult, una dintre cele mai vechi construcţii medievale din ţară, a fost inscripţionat cu vopsea roz, cu litere mari, cuvântul „ADI”. Inscripţia a fost descoperită de paracliserul bisericii, care l-a anunţat despre acest fapt pe Ioan Vîlcelean, consilier local şi preşedintele Comisiei pentru monumente istorice din Consiliul Local Călan. Ulterior, au fost sesizaţi poliţiştii, care au deschis o anchetă, pentru a stabili cine este autorul actului de vandalism şi a fi tras la răspundere.

„Vineri, 3 februarie, am fost contactat telefonic de paracliserul bisericii, Gheorghe Badan, care m-a anunţat că monumentul istoric a fost profanat. Am mers la faţa locului, unde am găsit situaţia din fotografii. Am anunţat viceprimarul oraşului Călan, pentru a sesiza poliţia. Au venit foarte repede cei de la Poliţia oraşului Călan şi au început cercetările. Între timp am anunţat şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Hunedoara”, ne-a spus Ioan Vîlcelean. Nu este pentru prima dată când biserica medievală este vandalizată. Pe zidurile lăcaşului de cult au fost scrijelite şi alte inscripţii, până acum nefiind luate măsuri. De această dată, poliţiştii au câteva indicii, care ar putea să-i ducă la persoana care se face vinovată de profanarea bisericii. „A fost deschis dosar penal pentru profanarea lăcaşurilor de cult, conform art. 382 din Codul Penal. Pedeapsa prevăzută pentru această faptă este între şase luni şi doi ani de închisoare sau amendă. De la faţa locului au fost ridicate mai multe probe, precum urme papilare. Autorii nu au fost deocamdată identificaţi”, a afirmat agentul de poliţie Laura Bradu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Biserica Sfântul Gheorghe din Streisângeorgiu este monument istoric de importanţă naţională, fiind construită în anii 1313 şi 1314, conform pisaniei. În interior, pe zidurile lăcaşului de cult s-au păstrat picturi religioase, extrem de valoroase, datând din trei perioade diferite. Din 1970, în biserică nu s-au mai ţinut slujbe, fiind construită în localitate o biserică nouă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura