Fara bascalie

Distrugerea valorilor şi rătăcirile prin deşert (I)

Vă propun un exerciţiu intelectual. Mă adresez explicit celor capabili de a gândi în aceşti termeni, cu lecturi la bază şi nu celor gata să înjure ceea ce nu înţeleg. Îmi asum riscul de a părea exclusivist şi elitist, într-o ţară în care istoria în şcoală a devenit aşa, o materie printre altele, deschizând astfel calea pentru o generaţie fără cunoştinţe şi prin urmare, uşor manipulabilă cu arma politică forte – populismul…
Primo. Remarca unul dintre comentatorii acestor editoriale, din câte se pare om cu ceva şcoală, că uneori amestec recursul la repere religioase cu trimiteri spre gânditori laici. Nu sunt un credincios practicant, dar religia îşi transcende propria condiţie şi interacţionează  cu istoria, morala (sau chiar le determină) şi – simplist spus – cu exprimarea curentă. „Să dea Dumnezeu să fie aşa” nu este un îndemn religios, în cazul meu, ci unul unanim acceptat ca orientat în direcţia unui bine dorit, dincolo de orice alte instanţe lumeşti. Idealist, desigur, pentru unii, să le spunem mai dubitativi. Real pentru alţii, căci deviza „Nihil sine Deo” a Regelui Mihai impunea simbolic un cod de conduită, nu doar pentru familia regală, ci, atât cât se putea, pentru poporul al cărui reper se dorea. Nu în calitate de monarh autoritar, ci de rege constituţional, conform devizei „regele domneşte, dar nu guvernează”.
Secundo. La apariţia sa, volumul „Mit şi istorie în conştiinţa românească”, al istoricului Lucian Boia, a produs multe controverse într-o societate obişnuită să gândească în termeni de erou – ticălos, în alb-negru adică. Lucian Boia propune o altă grilă logică, prin care face diferenţierea între profilul real al unei personalităţi istorice şi modul cum este ea percepută de populaţie.
Poate că Ştefan cel Mare a fost un mare domnitor, dar nicidecum un sfânt. Mihai Viteazul a fost un excepţional conducător militar, un politician remarcabil, dar nu a dorit nicidecum să înfăptuiască „visul de aur al românilor” – unirea. Cuza nu este doar cel din faţa lui Moş Ion Roată, ci şi domnitorul care a derapat spre autoritarism. Istoricii cunosc mai multe decât noi, ceilalţi, care ne poziţionăm faţă de o personalitate pe baza unor adevăruri şi cunoştinţe poate incomplete, poate subiective, poate pur emoţionale. De exemplu…
Admiratorii mareşalului Antonescu spun că a luptat împotriva comunismului, ceilalţi susţin că s-a aliat cu Hitler şi are pe conştiinţă aprobarea, fie şi prin neimplicare, a masacrării multor mii de evrei. Admiratorii Regelui Mihai spun că a avut curajul actului de la 23 august şi a fost silit să abdice, în timp ce simpatizanţii lui Antonescu spun că Regele a greşit lăsându-se decorat de Stalin. Sunt acestea adevăruri în totalitate certificate istoric? Nicidecum. Există aspecte controversate asupra cărora nu te poţi pronunţa cum a făcut-o Traian Băsescu, într-o emisiune la televizor, aşa, printre ele. V-o imaginaţi pe Angela Merkel elogiindu-l pe Hitler? Nu. Dar pe Berlusconi lăudându-l pe Mussolini…? Aştept…
Poziţionarea relativă faţă de Ion Antonescu şi Regele Mihai nu e de când lumea, ci aparţine mai degrabă lui Iosif Constantin Drăgan, membru activ al Gărzii de Fier şi exportator de carburanţi, începând cu 1941, în Italia fascistă.
În dorinţa de a se legitima contra ruşilor şi de a combate monarhia şi regimul „burghezo-moşieresc”, Nicolae Ceauşescu l-a „recuperat” pe fostul legionar Constantin-Drăgan şi ulterior pe Corneliu Vadim Tudor.

9 comentarii la „Distrugerea valorilor şi rătăcirile prin deşert (I)

  • Domnule Gruian se scrie corect „transcede” nu „transcende” cum ati scris Domnia Voastra in cadrul exercitiului intelectual de mai sus.

  • Pentru ca vorbiti de distrugerea valorilor si a ratacirilor prin desert, privite prin prisma istoriei eu cred ca Cioran a reusit mai bine decat ETERNUL Caragiale sa defineasca poporul roman. Sigur, de pe alte pozitii sau din alte sfere, ca sa fiu mai academic.

    1. Cred ca Cioran a definit perfect taranul roman: oameni care au o ideologie de victima. Pe care, adaug eu, în anii postdecembristi, au reusit sa o aduca la stadiul de perfectiune

    2. despre intelectuali spune ca sunt incapabili sa faca altceva decat politica. Si ceea ce este si mai grav nu au capacitatea de a interveni in viata generala a natiunii. Cu siguranta ca daca ar fi facut asta , dupa 1990, am fi avut o alta istorie ACUM. De ce nu au facut-o ?

    3. Despre Romania, Cioran spunea ca este un suprefluu geografic, o farsa a istoriei.

    Daca insumam, cele trei afirmatii ale lui Cioran, cred ca putem intelege de ce , noi romanii, suntem si vom continua sa fim , un popor lipsit de coloana vertebrala incapabil sa-si „scrie” singur istoria.
    In privinta comparatiei Musolini, Hitler vs Antonescu, cred ca diferenta dintre personaje e prea mare. Implicit si faptele. Sigur, genocidul nu trebuie sa fie neaparat cuantificat. E genocid si atat.

  • Da, transcede, exact…aveti dreptate dle Gheorghe Firczak, am gresit, probabil din goana tastarii, dar oricum aveti dreptate. Se scrie Gheorghe Firczak si nu sever mateuca. Putin curaj…

  • Revin. Am verificat e-mailul original transmis ziarului, unde am scris TRANSCEDE. Un corector mai scrupulos a crezut ca nu e bine…Era bine. Deci greseala nu-mi apartine,cu toate acestea imi cer scuze si multumesc pt.

  • De fapt, corect este TRANSCENDE. Exista o carte mare care se numeste DOOM, unde se poate verifica. Deci, va puteti intoarce la fond…

  • In atentia domnului Sever Mateuca (sau Firczak?) ;i a colegului Sandu Gruian!
    Nu inteleg de unde atatea discutii, scuze si aratat cu degetul catre cei care au facut corectura la editorialul de mai sus, cand inainte de a va da cu parerea era mai simplu sa consultati DEX-ul. Atunci va dadeati seama ca se scrie TRANSCENDE, asa cum bine a corectat pe text capul nostru limpede. Cuvantul TRANSCEDE nu exista in DEX si nici in alt dictionar al limbii romane.
    In rest, va doresc toate cele bune!

  • Domne, voi n-ati prins esența acestui editorial. Deci, concluzie… transcende. În DOOM e mai sigur decât în dex.

  • cine esti tu de scri si semnezi cu numele meu,nu ai curaj sa semnezi ce scri?

  • Cat traieste, omul invata.
    Ce sa zic – doar n-o sa ma incapatanez sa sustin neadevaruri sau sa pretind ca nu pot gresi. Am gresit de doua ori, dau o bere la amandoi… Mariei si lui Mircea…
    Fara suparare… 🙂

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura