ActualitateFlashPolitica si administratie

Laurențiu Nistor: Drumuri moderne pentru dezvoltarea comunităților locale

Infrastructura rutieră modernă este primul pas spre dezvoltarea social-eco­no­mică și turistică a județului Hunedoara. Consiliul Județean Hunedoara a finalizat deja două proiecte de anvergură finanțate din fonduri europene pe Programul Ope­ra­țional Regional 2014 – 2020, care asigură acces mai rapid și mai sigur la drumurile naționale și autostrada A1, dar reprezintă și o alternativă la aceste artere tot mai aglo­merate. Drumul Județean 687, pe tronsonul Hunedoara – Călan, și cinci drumuri jude­țene situate în vecinătatea râului Mureș, denumite generic Culoarul Trafic Mureș Nord, sunt astăzi artere de referință pentru traficul rutier din județul Hunedoara.

Finanțare nerambursabilă
Încurajat de reușita acestor proiecte, pre­ședintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, care candidează pentru un nou mandat în fruntea instituției, a inițiat alte două proiecte cu finanțare nerambursabilă menite să dezvolte comunități cu un potențial turistic uriaș.
Astfel, în anul 2021, Laurențiu Nistor a început demersurile pentru modernizarea cu ajutorul fondurilor europene a DJ 705A Orăștie – Costești și a DJ 707 (sau Drumul Regelui) Vața de Jos – Vața de Sus – Căzănești – limită cu județul Arad. Ambele investiții au fost cuprinse în lista de rezervă a ADR Vest, în speranța că vor rămâne fonduri necheltuite pe Programul Operațional Regional 2014 – 2020 și banii rămași vor fi redirecționați către aceste proiecte. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, cele două proiecte au avut prioritate la finanțare prin noul Program Regional Vest 2021-2027, lansat de curând.

Drumul județean 705A Orăștie – Costești, rută principală de acces spre cetățile dacice din Munții Orăștiei
Pentru drumul județean 705A Orăștie – Costești contractul de finanțare a fost deja semnat, iar lucrările vor începe în curând. În cadrul proiectului, vor fi modernizați 17,2 km de drum de la Orăștie – intrarea în localitatea aparținătoare Căstău, până la ieșirea din Costești. Drumul asigură accesul spre cetățile dacice din Munții Orăștiei și va contribui, pe lângă confortul asigurat participanților la trafic, la dezvoltarea din punct de vedere turistic a întregii zone, în special a comunelor Beriu și Orăștioara de Sus.
„Drumul Regelui”, o nouă legătură directă între județele Hunedoara și Arad
Țara Zarandului va fi beneficiara unei investiții realizate pe fonduri europene nerambursabile de către Consiliul Județean Hunedoara, de această dată în parteneriat cu Consiliul Județean Arad. Cele două instituții au pregătit un proiect comun de modernizare a DJ 707 – Drumul Regelui, pe sectoarele aflate pe teritoriile lor. Județul Hunedoara va moderniza 13 kilometri de drum de pământ, pe tronsonul cuprins între Vața de Jos – Vața de Sus – Căzănești – limită cu județul Arad. Cererea de finanțare este în curs de de­pu­nere, iar fondurile vor fi alocate, de asemenea, prin Programul Regional Vest 2021-2027.
„Cele două drumuri sunt foarte importante pentru noi și vor contribui la dezvoltarea turismului de masă. Dacă despre Orăștie – Costești se știe că asigură accesul spre zona cetăților dacice aflate în proprietatea județului nostru, iar întreg ținutul beneficiază de o creștere economică susținută, aceleași așteptări le avem și de la investiția prin care se modernizează Drumului Regelui. Pe lângă că va lega comunitățile din Arad și Hunedoara, va fi o rută alternativă la drumurile mai aglo­me­rate și va scurta mult din timpii de deplasare, noua șosea de munte va contribui, cu sigu­ranță, la dezvoltarea stațiunii balneare de la Vața de Jos, cunoscută pentru apele sale ter­male. Întreaga comună Vața de Jos și toată Țara Zarandului pot avea beneficii majore de pe urma modernizării acestui drum cu o veche istorie” – Laurențiu Nistor, președinte în exer­cițiu și candidat la un nou mandat de pre­ședinte al Consiliului Județean Hunedoara. (P.E.)

 

Comandat de PSD – filiala Hunedoara.
Cod identificare atribuit de AEP: 21240002

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura