Politica si administratie

Cum a rezolvat Apa Prod problema apei în 25 martie?

02 alba victor arion  dir apaprod (30)Oana Mihnea

Prezent în şedinţa Consiliului Judeţean Hunedoara, directorul SC ApaProd SA Deva, Victor Arion (foto), a prezentat detaliat modul în care societatea a gestionat problema sistării neanunţate a furnizării apei potabile de la finele săptămânii trecute.
În cadrul proiectului major derulat de Apa Prod pe fonduri europene pentru extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţ, unul din obiectivele realizate a fost reabilitarea conductei de aducţiune. Pe perioada de execuţie a lucrărilor, tronsoane scurte de pe conducta de aducţiune au fost supuse probelor de presiune pentru verificarea etanşeităţii şi stabilităţii conductei.

Conducta nouă a fost spălată
Pentru a putea fi puse în funcţiune noua conductă de aducţiune şi branşamentele aferente, în perioada 15.01.2016 – 7.03.2016, acestea au fost spălate şi dezinfectate. La final, au fost prelevate probe de apă pentru efectuarea analizelor fizice, chimice şi bacteriologice. Rapoartele de analiză emise de Laboratorul Central al SC ApaProd SA au atestat faptul că apa se încadrează în parametrii de calitate stabiliţi prin lege. Pe măsura desfăşurării acestei etape, s-a şi pus în funcţiune noua conductă, în paralel cu conducta veche, pe tronsonul II Batiz şi pe tronsonul III Simeria-Deva. Tot în 24 martie au fost conectate la noua conductă ultimele două localităţi, Călan şi Călanul Mic, iar la finalizarea lucrărilor a început furnizarea apei potabile spre Deva pe întreg traseul conductei de aducţiune noi şi s-a închis treptat traseul conductei vechi. În aceeaşi zi, după orele 15.00, s-a constatat că pe traseul conductei noi, apa a înregistrat o creştere semnificativă a parametrului de turbiditate în două zone, Sântămăria de Piatră şi Subtraversare Râu Valea Seacă. Din această cauză, societatea a trecut imediat la investigarea cauzelor care au generat situaţia.

Încet, încet, s-a reintrat în normal
În urma verificărilor, SC ApaProd SA Deva a constatat că pe tronsoanele montate în zonele unde nivelul pânzei freatice a fost foarte ridicat şi execuţia lucrărilor s-a făcut sub nivelul apei, au fost particule de nisip fin pe interiorul conductei, care nu au putut fi înlăturate în timpul manevrelor de spălare şi dezinfectare. De urgenţă, operatorul de apă şi antreprenorul au izolat tronsoanele afectate şi au început spălarea acestora. Din cauza faptului că acţiunea s-a desfăşurat pe o distanţă de 32 kilometri de conductă, personalul de specialitate nu a putut estima timpul de spălare şi timpul în care apa va reintra în parametrii de potabilitate. Drept urmare, s-a sistat furnizarea apei la robinete în 25 martie, ora 5.00. După 12 ore de spălări a conductei noi, apa a reintrat în parametrii normali de potabilitate şi în jurul orei 18.30 a fost posibilă reluarea alimentării cu apă a principalelor rezervoare de înmagazinare situate pe Dealul Paiului din Deva. Odată apa ajunsă în rezervoare, a fost supusă probelor de laborator şi s-a constatat că parametrul de turbiditate este în normele legale. Treptat, în toate localităţile afectate s-a reluat furnizarea apei.
„Vă asigurăm că întreg personalul operaţional a fost mobilizat şi a depus toate eforturile şi diligenţele necesare pentru a face posibilă în cât mai scurt timp reluarea furnizării apei potabile, reducerea şi eliminarea disconfortului creat în localităţile afectate“, a adăugat Victor Arion, directorul SC ApaProd SA Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura