Comunitate

Ce se mai întâmplă la Râu de Mori?

Magdalena Șerban

Recent, a fost semnat contractul de achiziție publică de lucrări privind obiectivul ce vizează modernizare și reabilitare străzi în comuna Râu de Mori, demers în valoare de 7.181.832 lei și însumând un număr de 4,7 km de drum modernizat, fiind câștigat de administrația publică de aici în cadrul Programului Național de Investiții ,,Anghel Saligny”. Cu prilejul acestei vești, primarul Flaviu Dilertea (foto) a dorit să facă unele precizări pe care de mult timp le-a vrut lansate în spațiul public, însă abia acum se cer lămurite.

Trebuie să se știe
„În perioada imediat următoare, în funcție și de condițiile atmosferice, vom emite ordinul de începere a lucărilor de reabilitare și ne vom apuca de lucru. Pro­iectul de modernizare în sine pre­vede lucrări ample, pornind de la stra­turile suport, respectiv fundația dru­mului, apoi asfaltare și chiar rigole și trotuare acolo unde a fost posibil și necesar. Sunt adeptul lucrurilor bine făcute și trainice, chiar dacă uneori faci mai puțin, acel putin să fie făcut bine. Probabil că mulți dintre dumneavoastră aveți așteptări mari și ați fi dorit să fie realizate în anii aceștia de când sunt primar mult mai multe lucrări vizi­bile…. sincer și eu mi-aș fi dorit asta, dar, din păcate, timpii de implementare a proiectelor din fonduri nerambursabile sunt foarte mari. Ca și mod de lucru, am considerat că trebuie să accesăm pro­iectele pe fonduri nerambursabile care se lansează și care sunt de bun augur pentru comună și asta am și făcut. Avem depuse un număr de 16 proiecte pe care avem și finanțare și acum lu­crăm la încă 6 proiecte care o să fie depuse în perioada imediat următoare. Am pierdut doar un proiect pe piste de biciclete și altul pe reabilitare clădiri, proiecte la care depunderea a fost pe principiul primul venit, primul servit iar acolo fondurile s-au terminat in 2, respectiv 4 minute, noi nereușind să încărcăm proiectul în acest timp scurt, din cauza unor erori ale programului. Dar vor mai exista în curând sesiuni de depunere. Am mai pierdut un proiect cu fonduri nerambursabile privind ilumi­na­tul public, proiect pe care nu l-am putut accesa din cauza faptului că în 2020, fosta administrație a schimbat lămpile din bugetul local, cu plata în rate lunare, până în anul 2026, a sumei de aproximativ 2.000 euro lunar. Au mai exis­tat unele proiecte unde, din con­si­de­ren­te care nu au depins de noi, nu am în­de­plinit punc­tajul ne­cesar pen­tru a fi eligibili (dru­muri agri­cole și comu­nale, proiect pe fonduri Europene), gazul. E greu să lu­crezi la un proiect pe fonduri neram­bursabile, e nevoie și de timp și se cheltuiesc o grămadă de bani din bugetul local în etapa inițială, adică înainte de a te apuca de lucru efectiv în teren și anume cheltuielile cu proiec­tarea, studii, apoi cheltuieli pe partea de consultanță, costuri generate de avize, etc. Cu alte cuvinte, noi am cheltuit bani din bugetul local ca să pregătim o sumedenie de proiecte care încă nu se văd fizic, dar am considerat că doar așa ne putem dezvolta, adică cheltui 1 leu și primești 99 lei. Și aici, ca și în orice do­meniu, o dezvoltare sănătoasă se realizează în timp și cu pași mici, dar siguri”, a detaliat primarul din Râu de Mori, Flaviu Dilertea.

Vor să scrie singuri proiecte
,,Un lucru ce mă bucură este faptul că am reușit să formez o echipă de lucru pe fonduri europene cu personal din primărie. Încet, dar sigur, în următoarea perioadă, o să fim în stare să derulăm singuri proiecte, fără a fi nevoie de cheltuirea banilor din bugetul local pen­tru consultanță. Vreau să vă spun că aceas­tă echipă, de care eu sunt foarte mândru, lucrează la unele proiecte (ce e drept, nu atât de complexe) singuri, fără a fi nevoit să contractăm servicii de con­sultanță, având astfel economii la bugetul local. De asemenea, la restul proiectelor, unde avem și consultanță, aceștia au un rol important în bunul mers al proiectului, în special la faza de implementare. Am ținut să fac acestă serie de precizări pentru că, recunosc că nu am comunicat eficient multe din ceea ce muncim noi în primărie și cu ce ne confruntăm zilnic, iar unii binevoitori induc in erore opinia publică. De când sunt primar nu am căutat vinovați, m-am concentrat pentru găsirea de soluții și vă pot spune că au fost multe probleme și nereguli din trecut. Pe multe le-am rezolvat, la altele încă mai muncim să le îndreptăm. Vă pot asigura că tot ceea ce fac, fac cu dăruire, cu tot sufletul și cu toată frica de Dumnezeu și asta pentru că îmi sunteți dragi dum­neavoastră, ca locuitori ai comunei, fiind legat puternic de glia stră­bună.
Comuna Râu de Mori are potențial și poate fii mo­torul dezvoltării întregii zone. Merită să fie în locurile fruntașe și acolo o să și ajun­gem cu munca nostră, răbdarea dum­nea­voas­tră și ce e mai im­portant, cu ajutorul lui Dumnezeu!”, a mai transmis edilul.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura