Comunitate

Când se implementează investiția-record de la Ghelari?

Magdalena Șerban

Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” a adus comunei Ghelari o finanțare record, în valoare de 43.000.000 de lei, fiind cea mai mare sumă câștigată la nivel de județ prin această axă. Astfel, se vor con­cre­tiza alimentare cu apă, staţii de tra­tare şi sistem de canalizare, staţii de epurare a apelor uzate, canalizare pluvială şi sisteme de captare a apelor pluviale.

Banii, cât bugetul primăriei pe zeci de ani
Potrivit demersului, alimentarea cu apă vizează satele Ghelari, Ruda, Plop și Mănăstire, iar canalizarea se adresează localităților Ghelari, Ruda și Mănăstire. Dată fiind poziționarea, au fost stipulate stații intermediare care vor pompa în stația de epurare. „Sunt utilități prin­ci­pale, de care ar trebui să dispună orice comunitate. E drept că suntem așezați sus, asta implicând anumite coor­do­nate de relief de care suntem nevoiți să ținem cont, dar e bine că sunt soluții. Vrem ca cetățenii comunei să aibă par­te de facilități similare, indiferent din ce sat aparținător sunt. Dar, repet, locațiile dictează, de multe ori. Ce putem face într-un loc poate nu se pretează în altul. De aceea, acum există canalizare doar în zona blocurilor și a centrului satului principal, dar e musai să fie refăcută. Anii au lăsat amprenta, s-a deteriorat drastic, toate elementele sunt înve­chite și se impune schimbare, la fel ca și în cazul rețelei de apă. Din pricina uzurii, se înregistrează multe pierderi, totul fiind în detrimentul populației. Legat de stadiul programului investițional, sun­tem în faza în care pregătim do­cu­men­tația pentru licitație. A fost nevoie de avize, iar fiindcă avem o întindere mare a comunei, și numărul lor e la fel. Sunt multe proprietăți private, plus alți para­metri ce țin de prevederile legale. Ceea ce implică timp de aplicare, răspuns oficial și primire a undei verzi. Oricum, anul acesta vor debuta lucrările. Să-i mulțumim lui Dumnezeu că am reușit să câștigăm atâția bani cât să putem im­plementa aceste modernizări. To­talul este de aproape 49 de milioane de lei, iar de la bugetul de stat primim 43 de milioane de lei, conform finanțării. Însă după licitație, cifrele se vor schim­ba, întotdeauna scăzând. Așa că se va diminua și contribuția noastră. Și, la nivel central, după ce se vor finaliza toate licitațiile autorităților câști­gă­toa­re, vor mai rămâne sume care vor fi dis­tribuite, având posibilitatea să solicităm suplimentare. Dar, chiar și așa, avem destul de suportat din visteria proprie. Însă să fim realiști: când am fi putut noi realiza toate acestea din pușculița comunei? În zeci de ani și dacă nu mai făceam nimic altceva”, a subliniat Iancu Emerson Toma (foto), pri­marul din Ghelari.

Ai utilități, ai investitori și comunitate dezvoltată
Reamintim că programul „Anghel Saligny” se desfășoară în pe­ri­oada 2021-2028, fiind aso­ciat cu continuarea ve­chiu­lui Program Național de Dez­vol­tare Locală, adică PNDL 1 și 2. Cifrele alo­cate prin Anghel Saligny pentru lo­ca­li­tățile hu­ne­do­re­ne vor duce la realizarea a 157 de obiective și reprezintă cea mai mare finanțare dată de executiv, județului nostru. Referitor la lucrări, ele implică racordarea la sistemele de apă și ca­nalizare, gaz, iar zeci de kilometri de dru­muri vor fi asfaltate pentru prima dată. Astfel, pe această filieră, la nivel na­țional s-au solicitat finanțări totale de peste 137 miliarde lei, cu toate că bu­ge­tul sche­mei s-a ridicat la nu­mai 65,5 de mi­li­arde lei. Șansele s-au di­mi­nuat pentru fie­ca­re solicitant, din start. Dar și așa, 10 miliarde de euro pleacă în me­­diul rural, Ghelari fiind pe lista câști­gă­toare.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura