Comunitate

Piese din diferite epoci, într-o expoziție la Muzeul devean

Expoziția ”Piese reprezentative din colecția de arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva”, poate fi vizitată la Palatul Magna Curia din Deva.

Evoluția omului
„În vitrine sunt așezate unele din cele mai spectaculoase obiecte pro­ve­nite din colecțiile muzeului, des­co­perite cu mulți ani în urmă sau mai re­cent, de arheologii de atunci și de ar­he­ologii de acum ai MCDR, pe șan­ti­e­rele arheologice sistematice sau în cadrul lucrărilor de infrastructură. Pie­sele expuse sunt din diferite epoci istorice, de la Neolitic (epoca pietrei) și Eneolitic (epoca cuprului), la Epoca Bronzului și Prima Epocă a Fierului, de la a Doua Epocă a Fierului (perioada Re­gatului Dac), la Epoca Romană. Prin­­tre acestea se regăsesc vase cera­mice, piese de plastică (idoli, amu­lete), podoabe, unelte și arme confec­țio­nate din piatră, ceramică, os, corn și me­tal. În această expoziție, prin arte­facte, structura și conceptul său, se poate efectiv vizualiza evoluția omului, de la începuturile sale până în anti­chi­tate.
Vasul-cuptor, vasul-pasăre, vasul-bărcuță, cu funcționalități casnice, dar și spirituale, toate datate în Epoca Bronzului, statuete neolitice, bijuterii și arme din bronz, din Epoca Bronzului, arme și unelte din fier dacice, figurine din bronz reprezentând zeități romane și multe altele vă așteaptă să le as­cultați istoria, fiecare cu însemnătatea și utilitatea sa, fiecare cu amprentele gândirii și creativității celui/celei care le-a creat!
Curatorul expoziției: dr. Nicolae Cătălin Rișcuța, Șef Secția Arheologie MCDR, împreună cu specialiștii în arheologie ai Muzeului, au creat, prin aceste artefacte, un discurs frumos de evoluție umană, care merită urmărit”, ne anunță reprezentanții muzeului devean. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura