Comunitate

A fost Festivalul Pădurenilor „Drăgan Muntean”!

Cel mai iubit fiu al pădurenilor, Drăgan Muntean, a fost comemorat acasă, la Poienița Voinii. Festivalul Pădurenilor „Drăgan Muntean”, ajuns la ediția cu numărul 42, s-a desfășurat în zilele de 26 și 27 august 2023, în ținutul pe care Drăgan l-a iubit atât de mult.

21 de ani fără rapsod
Festivalul a debutat sâmbătă, 26 au­gust, cu o nedeie pădurenească. Du­mi­nică, 27 august, după săvârșirea Sfintei Liturghii la Biserica „Sfântul Nicolae” din Poienița Voinii și după sluj­ba de po­menire în memoria lui Drăgan Muntean, a fost organizată o mani­fes­tare de co­memorare a fiului pădu­re­nilor.
Casa Memorială „Drăgan Muntean” din Poienița Voinii, sat aparținător co­mu­nei Bunila, a găzduit evenimentul de comemorare a lui Drăgan Muntean, de la a cărui dispariție au trecut 21 de ani.
La finalul acțiunii de comemorare, tra­dițiile și obiceiurile pădurenești, evo­cate de talentatul solist vocal Bogdan Toma și Ansamblul Folcloric „Leleșana” al comunei Lelese, au animat curtea Casei Memoriale „Drăgan Muntean”.
La reușita spectacolului au contribuit interpreți renumiți din Banat și din județ, iubiți și apreciați în aceste locuri, ei au cântat pe scena din satul de baștină al lui Drăgan Muntean.
Evenimentul a fost organizat de Con­siliul Județean Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, Primăria și Con­siliul local al comunei Bunila, Primăria și Consiliul local al comunei Ghelari.
Reamintim că, în Ţinutul Pădurenilor, în 18 aprilie 1955, în satul Poieniţa Voinii, comuna Bunila, a venit pe lume Drăgan Muntean, care avea să devină cel mai mare cântăreţ al acelor me­leaguri.
Drăgan Muntean a înființat acest fes­tival, în locurile natale. Iar tradiția este dusă mai departe. Și casa părintească a lui Drăgan este acum muzeu. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura