ActualitateEveniment

Tragedie cu repetiție. Exploziile care au înmărmurit România

Mai multe explozii s-au produs sâm­bătă seara, 26 august, la o stație GPL situată pe DN1A, în comuna Crevedia, județul Dâmbovița. Un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne arată că doi oameni au murit și 57 au fost grav răniți. Un număr de 39 de pom­pieri se numără printre victimele rănite, 10 oameni sunt în stare gravă. Trei mii de locuitori au fost evacuați de pe o rază de 800 de metri. A fost activat Mecanismul european de pro­tecție civilă pentru transferul răniților în străinătate, iar primii pacienți au fost deja transferați în Belgia și Italia.

Transportați în străinătate
Parchetul General a preluat ancheta, iar Raed Arafat a declarat că celula de criză va continua să funcționeze cât va fi nevoie. Din primele cercetări, a reieșit că firma nu mai avea autorizație din 2020.
Patru dintre victime au fost trans­por­tate cu aeronave C-27J Spartan ale Forţelor Aeriene Române, la unități sanitare din Bruxelles și Milano pentru a primi îngrijiri medicale. A fost activat Mecanismul european de protecție ci­vilă pentru transferul răniților în stră­inătate, după cum a declarat premierul Marcel Ciolacu. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că societatea comer­cială, la al cărui sediu s-au produs ex­ploziile, nu avea avize sau autorizație de funcționare.

Șeful INSEMEX: A doua explozie ar fi fost evitată dacă se respectau legile
Cea de-a doua explozie de la Crevedia putea fi evitată, dacă se respecta legea, a precizat șeful Institutului Na­ţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Anti­ex­plozivă (INSEMEX) Petroşani, George Găman. De asemenea, acesta a afirmat că aşteaptă ca autorităţile să solicite expertiza Institutului pe care îl conduce pentru a stabili exact cum s-a întâmplat explozia.
„Ce pot spune e că diferă de la post la post, nu se ştie dacă e o staţie de în­cărcare GPL, dacă e o benzinărie, nu avem prea multe date, aşteptăm să fim solicitaţi pentru a face cercetarea la faţa locului. Datele nu sunt prea multe la această oră”, a declarat George Găman, la Digi 24, sâmbătă seară. Găman a precizat că cea de-a doua ex­plozie putea fi evitată, dacă se respecta legea. „Ar fi fost evitată, dacă se res­pectau legile, adică dacă toate acele instalaţii erau în construcţie anti-ex­plo­zivă. Dacă exista emis un raport de protecţie la explozie de către Institutul nostru care este autoritate naţională în acest domeniu. Nu am detalii la aceas­tă oră. Dacă vom fi solicitaţi, cu si­gu­ranţă ajungem acolo. Nu ştiu denu­mi­rea societăţii de acolo. Dacă păstrau dis­tanţa de securitate faţă de obiec­ti­vele civile… repet, datele nu sunt încă clare. Vom interveni, dacă suntem soli­citaţi de către organele de anchetă, vom face cercetarea la faţa locului, după aceea o expertiză tehnică în sine”, a spus Găman.

Apel pentru donare de sânge
Un număr de 25 centre de transfuzie sanguină au funcționat și ieri, printre care și la Deva, după un program spe­cial, în urma exploziilor de la Crevedia. „În urma evenimentului tragic de la Crevedia este nevoie urgentă de sânge pentru cei răniți, iar Inspectoratul pen­tru Situații de Urgență Hunedoara face un apel la donare de sânge către toți colegii pompieri, dar rugămintea este adresată, în același timp, tuturor hune­dorenilor. Celor care doresc să doneze sânge și, astfel, să se alăture eforturilor medicilor de a-i salva pe salvatori, le mulțumim de pe acum și îi informăm că sunt așteptați la Centrele de Transfuzie Sanguină din Deva, Hunedoara și Petroșani, astăzi, până la ora 12.00, dar și în zilele următoare. Pot face acest gest donatori din toate grupele de sânge: 0, A, B sau AB. Gândurile noas­tre, ale pompierilor hunedoreni, sunt îndreptate către toți cei care se află în su­ferință, în urma tragicului eveni­ment”, anunță cei de la ISU Hunedoara.

Cere demiterea lui Raed Arafat
Senatoarea Diana Ivanovici Șoșoacă cere, după exploziile de la Crevedia, de­miterea secretarului de stat Raed Arafat. „Trăim o tragedie repetată: eve­nimentele tragice de la Crevedia ne aduc aminte de tragedia din clubul Colectiv, în ciuda promisiunilor an­te­rioare de a îmbunătăți gestionarea si­tua­țiilor de urgență. În acest caz, ca și în altele similare, există o responsa­bilita­te a gestionării: Raed Arafat are res­pon­­sabilitatea directă pentru ges­tio­narea situațiilor de urgență și a eșuat în prevenirea tragediilor și în asigurarea siguranței cetățenilor. Raed Arafat a demonstrat incompetență în protecția cetățenilor, iar incapacitatea sa de a dezvolta strategii eficiente pentru pro­tejarea cetățenilor în situații de urgență reprezintă o gravă neglijență. Răs­pun­sul la tragediile recente a fost deficitar și nu a fost adecvat pentru prevenirea pierderilor umane. Siguranța românilor este prioritatea S.O.S. România, iar de­miterea lui Arafat este crucială pentru a ne asigura că România are un res­pon­sabil competent și angajat în gestio­na­rea situațiilor de urgență”, a spus se­na­toarea.
Exploziile de la Crevedia au fost atât de puternice încât au topit căștile pom­pierilor. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura