ActualitateFlash

În sfârşit, ambulanţa de terapie intensivă este operaţională!

03 ambulantaOana Mihnea

Începând de ieri, cea mai performantă ambulanţă din judeţ a devenit operaţională. Aceasta va funcţiona non-stop cu personal medical calificat din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Deva.
Sănătatea primează
„Este un eveniment extrem de important, aşteptat de mult timp  şi, mai ales, necesar. În cazul unor evenimente grave, hunedorenii au nevoie de o asemenea ambulanţă, valorificată de profesionalismul echipei care o deserveşte. Am spus-o de la început, sănătatea este o prioritate. Ne bucurăm că suntem pregătiţi să înfruntăm necazurile, chiar dacă nu ni le dorim“, a declarat Dorin Gligor, şeful administraţiei publice judeţene. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că ambulanţa de terapie intensivă de tip C1 a staţionat o perioadă îndelungată în garajul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. „Aceasta a stat trei ani într-un garaj. Nu comentez motivele, poate a fost vorba de imposibilitatea angajării de personal, poate altceva, cert este că acum am insistat ferm pentru punerea ei în slujba cetăţenilor şi de astăzi (n.r. ieri), acest lucru se întâmplă“, a adăugat Dorin Gligor.
La un pas să o pierdem
Prezent şi el la lansarea în misiune a ambulanţei, Ioan Demeter, directorul medical al Spitalului Judeţean Deva a atras atenţia asupra unui aspect important. „Din cauză că vehiculul a stat  nefolosit mai bine de trei ani, s-au început demersurile pentru transferarea lui în administrarea serviciilor de urgenţă din judeţul Timiş. Practic, operaţionalizarea acesteia a redat oamenilor şansa de a fi salvaţi în caz de accidente grave, cu cea mai avansată tehnică“, a menţionat Ioan Demeter.
Ce dotări are?
Practic, ambulanţa de tip C1 este o secţie de terapie intensivă pe roţi. În permanenţă, echipajul de intervenţie de pe ambulanţă va fi format din patru persoane, un medic specialist şi un asistent din cadrul UPU Deva şi doi paramedici SMURD. „Poate asigura asistenţă medicală de înaltă specialitate unui bolnav cu orice afecţiune. Pornind de la stop cardio-respirator, până la politraumatisme şi chiar conservarea şi pregătirea pentru operaţie a unor părţi de corp amputate în diverse accidente. O astfel de ambulanţă este dotată cu echipamente, aparatură şi medicamente de terapie intensivă“, a explicat dr. Tănase Popa, şeful secţiei UPU Deva.
Până la amenajarea completă a spaţiului din incinta ISU Hunedoara, ambulanţa va staţiona în afara perioadelor de intervenţie la Centrul Militar Judeţean din Deva. Este singura de acest gen din judeţ şi a costat 120.000 euro.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura